Belysningsbranschen

Fler forskare går ihop om arbetsmiljön i skolan

Dela

I en gemensam debattartikel i tidningen Dagens Samhälle den 7 januari menar fler forskare att det är nu dags att anamma forskning och kunskap när det gäller ljusmiljöns betydelse för elevers hälsa och välbefinnande.

Forskningen visar att ljusmiljöer som gynnar hälsa och inlärning är viktigt för alla elever och att en undermålig belysning kan vara direkt plågsam för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionssvårigheter som adhd, add och autism. Forskarna uppmanar beslutsfattare att ta kunskapen om ljusets hälsopåverkan på allvar och avstå från belysningslösningar som är billiga vid inköp men som på sikt skapar en dålig arbetsmiljö med försämrad prestationsförmåga och onödigt ökade samhällskostnader.

För att förbättra situationen föreslår artikelskrivarna en kompetenshöjning hos beställare. Vidare menar man att ny teknik behöver anammas med också utvärderas så att elever inte utsätts för ljusmiljöer som bidrar till koncentrationssvårigheter och ohälsa. Man efterlyser också genomtänkta analyser och framtagning av handlingsplaner, inte minst på fokus med barn och ungdomar med särskilda behov.

Länk till debattartikeln

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 17154
104 62 Stockholm

0702114541http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum