Linköpings kommun

Fler insatser i skolan ska förkorta ungdomars etablering

Dela
Insatserna för att förkorta ensamkommande ungdomars tid för att etablera sig i samhället ska bli fler. Kommunstyrelsen beslutade i tisdags om att bevilja ytterligare 28 miljoner kronor för arbetet. En stor del av pengarna går till insatser i skolan för ensamkommande ungdomar.

I samband med budgetberedningen i mars 2017 fick barn- och ungdomsnämnden, bildningsnämnden, omsorgsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att redovisa åtgärder för att förkorta etableringstiden för ensamkommande ungdomar.

Inom samtliga nämnder sker redan flera åtgärder som är en del i ett arbete med etablering och integration för de ensamkommande och nyanlända ungdomarna.

– Utbildning är nyckeln till jobb och egen försörjning. Vi behöver stötta de elever som kommer till Sverige under sin skolgång. Sedan tidigare har vi insatser som lov- och sommarskola för att ge extra stöd till elever och nu stärker vi upp med en rad nya insatser, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Språkhinder och få kontaktytor skapar ofta trösklar i skolgången både i grundskolan och gymnasieskolan. Flera av åtgärderna syftar till att underlätta skolgång och inlärning.

Att gå ut grundskolan och att klara övergången till gymnasieskolan är avgörande för de flesta ungdomar. Samverkan kommer att krävas mellan skolformerna så att fler elever når gymnasieexamen

– Vi ger ungdomarna stöd så att de ska klara skolgången, ta sig in på arbetsmarknaden och etablera sig i samhället. Genom anpassade läromedel och digitala verktyg kan vi öka de ensamkommandes förutsättningar att nå målen i skolan. Genom stärkt studie- och yrkesvägledning kan de bättre klara övergångarna mellan olika delar i skola och vuxenutbildning. Ytterligare insatser för feriejobb förbereder dem bättre för svenskt arbetsliv. Även kurser i samhällsorientering underlättar för ungdomarna att förstå och komma in samhället, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.

Bland pågående och föreslagna insatser inom grundskolan finns bland annat:

  • Utökad undervisningstid i svenska som andraspråk.
  • Studiehandledare på modersmål.
  • Samarbete med organisationen Barnens rätt i samhället, BRIS, kring projektet/programmet ”Tillsammans för barn som flytt”.

I gymnasieskolan finns insatser för bland annat:

  • Utveckling av digitala verktyg.
  • Läromedel anpassade för nyanlända elever.
  • Utveckling av studiehandledning.
  • Sommarskola
  • Samhällsorientering
  • Simskola för unga som inte kan simma

Sammanfattningsvis äskar nämnderna totalt 28,4 miljoner kronor för 2018.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0725-967863sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Förslag för en budget i balans i social- och omsorgsnämnden19.3.2024 14:00:00 CET | Pressinbjudan

Social- och omsorgsnämnden i Linköping har ett underskott och behöver minska kostnaderna under 2024 för att få en budget i balans. Media välkomnas till en pressträff där Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden, tillsammans med Yvonne Thilander, socialdirektör, kommer att berätta om vilka åtgärder som föreslås för att få en budget i balans.

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye