Fler kända fall av människohandel och människoexploatering 2021
De regionkoordinatorer som arbetar mot prostitution och människohandel i olika delar av landet rapporterar en ökning av antalet kända fall när det gäller människohandel och människoexploatering. De kvinnor som rapporterats in har i hög grad utnyttjats för sexuella ändamål medan männen främst utnyttjats i arbete.

– Det verkliga antalet offer förväntas vara betydligt högre. Trenden att kvinnor och män utnyttjas på olika sätt är tydlig de senaste åren och pekar på vikten av att arbetet mot människohandel måste ske i många miljöer i samhället, säger Paulina Bolton, utredare.
Jämställdhetsmyndigheten samordnar det nationella arbetet mot prostitution och människohandel. I en analys över de kända ärendena under 2021 konstaterar myndigheten att det nya brottet människoexploatering hjälpt till att synliggöra män som utnyttjas som arbetskraft.
– Ju mer vi arbetar med de här frågorna desto fler fall upptäcker vi. Sedan människoexploatering blev en egen brottsrubricering för fyra år sedan bedöms fler handlingar vara brottsliga. Under 2021 var drygt fyra av fem av de män vi känner till offer för människoexploatering. Antalet fyrdubblades jämfört med pandemiåret 2020, säger Paulina Bolton.
De flesta av de kända fallen bland vuxna under fjolåret kom från Rumänien, Thailand, Nigeria, Bulgarien och Ukraina. När det gäller barn under 18 år kom en stor majoritet av de kända individerna från Rumänien.
– Både barn och vuxna som utsatts för människohandel eller människoexploatering i Sverige har rätt till stöd och skydd. I den nationella samordningen arbetar vi också med deras rätt till hjälp för att tryggt återvända till sina hemländer om de vill. Här har regionkoordinatorerna en viktig roll i att identifiera personer som är utsatta. De är specialister på de här frågorna och fungerar som stöd för andra myndigheter i sina sju regioner, säger Paulina Bolton.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seBilder

Dokument
Länkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Sju organisationer får statsbidrag för jämställdhetsprojekt13.6.2022 07:50:31 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har beslutat om statsbidrag till sju nyskapande utvecklingsprojekt.
Ukrainska kvinnor som flytt kriget utnyttjas i prostitution i Sverige20.5.2022 08:10:55 CEST | Pressmeddelande
Farhågorna om att kvinnor som flyr kriget i Ukraina ska utnyttjas i prostitution och människohandel har i flera fall besannats. En del annonser för prostitution på internet lyfter särskilt fram att kvinnan är på flykt.
Brister och ojämlikhet trots satsning på förlossningsvården27.4.2022 08:09:54 CEST | Pressmeddelande
Många kvinnor får inte tillräcklig information och stöd efter att de fött barn. Samtidigt har tiden på sjukhus efter förlossningen minskat, vilket kan hänga ihop med brist på vårdplatser. Därför kan grupper av föderskor riskera att få sämre vård, visar Jämställdhetsmyndighetens uppföljning av regeringens satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa.
11 procent av coronastödet till kulturen går att se som jämställt27.4.2022 07:55:15 CEST | Pressmeddelande
Regeringens krisstöd till kultursektorn under pandemin har fördelats relativt jämnt mellan kvinnor och män. Åtminstone sett till den del som kunnat analyseras. Jämställdhetsmyndigheten som följt upp fördelningen av coronastödet har enbart kunnat följa 11 procent ur ett jämställdhetsperspektiv.
Coronapandemin påverkade jämställdheten negativt25.4.2022 08:00:15 CEST | Pressmeddelande
Hälsan, inkomsterna och arbetsvillkoren inom vård, skola och omsorg gjorde att jämställdheten i Sverige fick sig en törn på grund av covid-19-pandemin. Många av stödåtgärderna som syftat till att lindra effekterna av pandemin har också gynnat män mer än kvinnor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum