Linköpings kommun

Fler klarar gymnasiet i Linköping

Dela

Andelen elever som tar gymnasieexamen på alla kommunala gymnasieskolors nationella program har ökat från 85 procent 2018 till 90 procent 2019.

– Jag vill berömma alla rektorer, lärare och övriga personal för deras hårda arbete och engagemang. De är en stor del av den stadiga uppåtgående trenden när det gäller elever som tar gymnasieexamen, vilket är mycket positivt. Med en examen öppnar det upp sig utbildningsvägar och det ökar också chanserna att få arbete och därmed ett självständigt liv, säger Åsa Wennergren (L) ordförande i Bildningsnämnden.

Linköpings kommun ser nu att andelen elever som tar examen bland pojkar ökar från 82 procent 2018 till 92 procent 2019. Andelen flickor som tar examen 2019 är detsamma som 2018, 88 procent. Den största ökningen finns inom de högskoleförberedande programmen på alla gymnasieskolor. 2018 slutförde 86 procent av eleverna på högskoleförberedande program sin gymnasieskola med examen, 2019 är siffran 92 procent. Samtidigt har det skett en svag minskning av andelen elever med examen från yrkesprogrammen där examengraden var 85 procent 2018 och i år hamnar siffran på 83 procent.

– Vi ser självklart på helheten och vi ska inte på något vis slå oss till ro. Vårt mål är att alla elever inom Linköpings gymnasieskolor ska ta sin examen. Vi inväntar skolornas analyser vad gäller anledningar till ökningen men vi kan redan nu konstatera två bidragande orsaker. Vi vet att det är en årskull med högre meritvärden från grundskolan jämfört med tidigare år som tar examen och att vår satsning för att öka elevnärvaron har slagit väl ut, framförallt ökar närvaron på Anders Ljungstedts Gymnasium och Berzeliusskolan rejält, säger Åsa Wennergren.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum