BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Fler kontaktade Bris under sommaren

Dela

Även i år ökade samtalen till Bris under sommarlovet. Det vanligaste samtalsämnet var psykisk ohälsa, men trots att det varit sommarlov har många samtal också handlat om skolan.

Det har varit en intensiv sommar på Bris. Under sommarlovet (13/6 - 14/8) ökade antalet kurativa samtal* till Bris med 6 procent jämfört med samma period ifjol. Totalt hade Bris kuratorer över 4000 kontakter via mejl, chatt och telefon. Liksom under resten av året har 4 av 10 samtal handlat om psykisk ohälsa. Både den samlade forskningen och barns samtal till Bris visar att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar i Sverige.

– Att fler barn mår dålig leder till ett ökat tryck hos Bris. Vi vet också att samhällets stöd brister, läget inom barn- och ungdomspsykiatrin är otroligt ansträngt. Nästan alla barn i Sverige känner till Bris och många vänder sig hit när de inte får stöd i sin närhet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

För många barn kan kontakten med Bris vara ett första samtal för att få stöd att kunna må bättre. Bris ser att tillgången till tidigt stöd för barn som mår dåligt måste förbättras.

– Både vi på Bris och samhället i övrigt behöver mobilisera för att kunna bryta trenden med den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga. Det är viktigt att tidiga insatser finns tillgängliga så att alla barn kan få det stöd de har rätt till när de mår dåligt, säger Magnus Jägerskog.

Trots att det varit sommarlov så har Bris haft många samtal med barn om skolan. Det har handlat om nervositet, ångest eller rädsla inför skolstarten, men också om stress och betygshets.

– När barn inte känner sig trygga i skolan så får de inte det sommarlov de behöver och har rätt till. Skolpressen och otryggheten tynger under hela lovet. Barn berättar för oss att det är svårt att slappna av och vila vilket påverkar deras mående, säger Magnus Jägerskog.

Andra vanliga ämnen under sommarlovet var familj och familjekonflikter, vänner, och våld, övergrepp och kränkningar. Många barn har pratat om ensamhet, tristess och bristande rutiner under sommaren. Det kan handla om allt ifrån att känna sig rastlös och uttråkad, till att inte få bukt med sin ångest när vardagens rutiner tar paus.

* Ett kurativt samtal är ett samtal med en professionell kurator på Bris där kontaktorsaken är känd och samtalet har varit stödjande. Ett kurativt samtal är i regel mellan 10 - 45 minuter långt.

För mer information, kontakta: 
Anna Holmqvist, pressekreterare 
anna.holmqvist@bris.se 
070-779 95 06 

Bris, Barnens rätt i samhället, är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå barn och unga i utsatta situationer samt upprätta möjligheter för barn och unga att föra en dialog med vuxna. Bris vision är ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses. FN:s konvention om barnets rättigheter utgör grunden för Bris arbete och Bris bidrar med sitt arbete till FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.se  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum