Lernia

Fler kvinnor behövs till tunga yrken – satsning från Lernia ska fylla lediga utbildningsplatser inom fordon

Dela

Pandemin har inneburit en snabb ökning av arbetslösa i Sverige samtidigt som vägen till jobb via arbetsmarknadsutbildningar har visat sig vara effektiv. En yrkesbransch som skriker efter kompetens är den traditionellt sett mansdominerade fordonsbranschen, och nu satsar utbildningsaktören Lernia på att locka fler kvinnor till sina fordonsutbildningar med lediga platser runt om i landet.

Arbetslösheten i Sverige förväntas uppgå till totalt 8,6 procent 2021 och minska i sakta takt under 2022. För de som vill ha en säker väg in på arbetsmarknaden är yrkesutbildningar ett bra alternativ, en studie från Malmö visar att unga som läst yrkesprogram på gymnasiet hade högre inkomster än sina jämnåriga och större sannolikhet att ha ett jobb vid 26 års ålder. Inom fordonsbranschen finns det särskilt stora behov av kompetens och därför satsar Lernia nu på att locka fler kvinnor till sina fordonsutbildningar som finns utspridda på 13 svenska orter med start i höst.

- Vi ser stora möjligheter i att fylla dessa kompetensluckor med grupper som vanligtvis inte söker sig till fordonsbranschen, och en sådan grupp är kvinnor. Plats finns och vi behöver kvinnors kompetens och perspektiv för att möta framtiden, säger Per-Olov Lindgren, branschansvarig för Lernias fordonsutbildningar.

Den 24 februari är det inspirationsdag på Lernias alla fordonsutbildningar runt om i landet, och kvinnor är särskilt välkomna. På plats kommer det finnas kvinnor i fordonsbranschen som berättar om sina karriärer så väl som lokala arbetsgivare. En av talarna i Göteborg är Johanna Linder från Transportföretagen som driver jämställdhetsprojektet Framfart.

 - Kvinnor klarar fordonsjobben minst lika bra som männen trots myter och fördomar om att det skulle vara för fysiskt ansträngande, därför är det så viktigt med initiativ från branschen som öppnar dörren och välkomnar kvinnor som är intresserade, säger Johanna Linder.  

Lernias utbildningar inom fordonsteknik finns i Göteborg, Malmö, Skövde, Eskilstuna, Gävle, Kalmar, Katrineholm, Karlstad, Nyköping, Oskarshamn, Umeå, Västerås och Växjö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Techbolagens serverhallar skapar nya jobb i Norrbotten – yrkeshögskoleutbildning ska fylla kompetensbehovet24.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt regeringens digitaliseringsstrategi ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, en vision som kräver välfungerande mobilnät, fibernät och datacenter. Norrbotten är en av de platser där techsektorn valt att etablera serverhallar och annan digital infrastruktur och för att möta de kompetensbehov som uppstår ska utbildnings- och bemanningsaktören Lernia nu utbilda fler fiber- och nätverkstekniker i Piteå.

Bristande psykiatrisk vård i Västerbotten – ny utbildning ska trygga patientens behov17.5.2022 08:10:00 CEST | Pressmeddelande

Den psykiska ohälsan i Västerbotten ökar enligt Folkhälsomyndigheten – 4 av 10 uppgav i en undersökning i år att de upplever ångestproblematik jämfört med 3 av 10 under 2012. Samtidigt visar en ny utredning av region Västerbotten att endast 8 procent av dem som söker psykiatrisk vård får hjälp inom vårdgarantins tidsram. En bidragande faktor är enligt Arbetsförmedlingen att för få utbildas inom vårdsektorn, och därför erbjuder utbildning- och bemanningsföretaget Lernia till hösten yrkeshögskoleutbildningen “Specialistundersköterska inom psykiatri” med bas i Skellefteå.

Stockholm rustar för framtidens digitaliserade samhälle – utbildning ska omskola framtidens arbetskår17.5.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stads vision är att genom digitalisering bli världens smartaste stad till 2040. Samtidigt larmar techsektorn om ett underskott på 70 000 personer med kompetenser inom IT redan till år 2024. Enligt Arbetsförmedlingens uppskattning kommer även omkring 1,3 miljoner nya jobb skapas i Sverige fram till år 2030 till följd av teknikutvecklingen. För att möta den stora efterfrågan och de nya kompetensbehoven inom branschen erbjuder Lernia till hösten en utbildning inom molntjänster och IT-infrastruktur med bas i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum