Akademiska sjukhuset

Fler kvinnor kan erbjudas en minimalinvasiv injektionsbehandling mot ansträngningsinkontinens

Dela
Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, är en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras. Nu kan fler kvinnor omfattas och själva välja sin behandling vilket uppmärksammas med anledning av inkontinensdagen 6 maj.
Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Nu kan fler Ivälja injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras.  Genrebild (Mostphotos)
Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Nu kan fler Ivälja injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras. Genrebild (Mostphotos)

- Vår förhoppning är att injektionsbehandlingen ska minska läckaget och förbättra livskvaliteten hos kvinnorna, säger Riina Aarnio, överläkare på bäckenbottenmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Minst 500 000 svenskar lider av ofrivilligt urinläckage, urininkontinens, men knappt hälften söker vård och ännu färre utreds och behandlas. Ansträngningsinkontinens är förutsägbar och innebär urinläckage vid hosta, skratt eller lyft. Det är främst kvinnor som drabbas vilket bland annat hänger samman med anatomin, att kvinnor har ett kort urinrör och en svagare bäckenbotten. Till detta bidrar graviditet, förlossningar, östrogenbrist och ärftlighet. Faktorer som kan förvärra tillståndet är förstoppning, övervikt och långvarig hosta vid astma eller KOL, som leder till ett ökat buktryck. Dessutom försvagas stödjande strukturer såsom muskler och bindväv med stigande ålder.

Ansträngningsinkontinens behandlas traditionellt med bäckenbottenträning och eventuellt med TVT-operation. Operationen innebär i korthet att man lägger ett smalt band tillverkad av polypropylennät under urinröret. Enligt Riina Aarnio opereras färre kvinnor idag än för 5-10 år sedan.

Injektionsbehandling innebär att man i urinrörens övre del sprutar in kvaddlar av gel, som innehåller 97,5 procent vatten och 2,5 procent polyacrylamid. Det är en lösning som ursprungligen togs fram inom kosmetikakirurgin för att genom injektioner ta bort ansiktsrynkor. Injektionsbehandling har funnits på marknaden i över tio år som alternativ behandling för ansträngningsinkontinens i stället för TVT.

På Akademiska sjukhuset har injektionerna framför allt varit ett alternativ för kvinnor som inte kunnat opereras med TVT. Fördelar med inejktionsbehandlingen är att den kan göras i enbart lokal bedövning på ett mottagningsrum i stället för operation och att risken för komplikationer är obefintlig.

- Enligt en färsk, randomiserad studie har injektionsbehandlingen i stort sett inga allvarliga komplikationer och majoriteten av kvinnorna (64 procent) är nöjda. Det saknas dock studier på hur länge effekten varar av injektionerna men TVT-operation kan erbjudas kvinnor där effekten avtar efter något år,säger Riina Aarnio.

Hon förklarar att injektionsbehandlingen kan vara ett alternativ för vissa kvinnor, till exempel unga kvinnor som önskar få ytterligare barn eller kvinnor med lättare inkontinensbesvär, men också kvinnor som föredrar en injektionsbehandling i lokalbedövning i stället för operation eller kvinnor som helst vill slippa främmande nätmaterial med möjliga men ovanliga komplikationer i form av ytliga sår (erosioner) i vagina och smärta.

- Nu tänker vi börja låta patienterna vara mer delaktiga i sin vård och kunna välja sin behandling själva efter att ha fått information om förväntad effekt och risker, avrundar Riina Aarnio.

För mer information/intervju, kontakta:

Riina Aarnio, överläkare på bäckenbottenmottagningen vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 0000, e-post: riina.aarnio@akademiska.se

Soheila Mohammadi, medicinskt ledningsansvarig överläkare på bäckenbottenmottagningen vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 36 87, e-post: soheila.mohammadi@akademiska.se

FAKTA: TVT-operation vid ansträngningsinkontinens

  • Innebär att man lägger ett smalt band tillverkad av polypropylennät under urinröret.
  • Kirurgen gör tre små snitt, dels i huden på nedre delen av buken, dels i slemhinnan under urinröret, via slidan.
  • Med ett specialinstrument dras bandet upp på bägge sidor om urinröret. Där ligger bandet som ett löst men stadigt stöd som förhindrar läckage vid hosta eller belastning av bäckenbotten.
  • Det är en mycket effektiv behandling där 96 procent av patienterna är nöjda efter operationen och resultatet kvarstår efter flera år.
  • Kirurgin kräver dock inläggning av nät och en risk för komplikationer även om de är sällsynta.
  • Alla kvinnor lämpar sig inte för denna metod, exempelvis de som har strukturella hinder eller de som genomgått tidigare strålbehandling.

Nyckelord

Bilder

Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Nu kan fler Ivälja injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras.  Genrebild (Mostphotos)
Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Nu kan fler Ivälja injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras. Genrebild (Mostphotos)
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye