Mälardalstrafik

Fler Mälartåg och nya avgångar för Sörmlandsresenärer från den 12 december

Dela
Från den 12 december blir det fler Mälartåg och nya avgångar när storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter. Smidiga förbindelser till Arlanda utan byten i Stockholm, halvtimmestrafik Eskilstuna-Västerås och fler helgavgångar mellan Katrineholm/Flen/Vingåker och Stockholm är några av nyheterna för resenärer i Sörmland.
Fler Mälartåg och avgångar väntar resenärer i Sörmland från den 12 december. Foto: Niklas Björling.
Fler Mälartåg och avgångar väntar resenärer i Sörmland från den 12 december. Foto: Niklas Björling.

Regionernas satsning på utökad tågtrafik i Sörmland uppmärksammas med pressevent måndag den 13 december kl. 07.30 på Katrineholms station och kl. 09.00 på Eskilstuna C där representanter för Region Sörmland/Mälardalstrafik, kommuner och MTR på ett tryggt och säkert sätt möter resenärerna. Till detta är media inbjudna att delta.

– Med de nya tågen följer också tätare avgångar som gör livet enklare i vardagen för sörmlänningarna. Vi knyter ihop Sörmland med Stockholm-Mälardalen ännu starkare och på ett hållbart sätt för alla som bor, besöker eller jobbar här. På det sättet gör vi livet ännu lite bättre för sörmlänningarna, säger Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.

Den stora ökningen av avgångar när den nya tidtabellen träder i kraft den 12 december är möjlig genom att tolv nya moderna Mälartåg sätts i trafik under vintern - förutom de 33 som redan rullar på spåren. Det innebär att trafiken på de fyra Mälartågslinjerna fördubblats de senaste fem åren.

För Sörmlandsresenärerna blir det många nyheter:

1. Fler Region Expressavgångar med Mälartåg mellan Eskilstuna och Stockholm i rusningstid, från 1 till 3 avgångar vardagar i vardera riktningen, fler avgångar på samma sträcka på helgerna och en efterlängtad kvällsavgång från Stockholm.

2. Från Eskilstuna, Strängnäs och Läggesta blir det enklare och snabbare att ta sig till Arlanda och därifrån ut i världen, då det blir många nya avgångar med Mälartåg utan byte i Stockholm. Och lika smidigt när man ska hem igen.

3. Fler avgångar ger halvtimmestrafik Eskilstuna-Västerås-Sala med Mälartåg på vardagar. På helgen utökas också trafiken så tågen går varje timme.

4. Fler helgavgångar med Mälartåg från Vingåker-Katrineholm-Flen till Stockholm och tillbaka gör det lättare att ta tåget till jobb och nöjesliv. På vardagsmorgnar tillkommer en ny avgång hela vägen Hallsberg-Vingåker-Katrineholm-Flen-Gnesta-Flemingsberg-Södertälje-Stockholm och tillbaka från Stockholm på eftermiddagen.

5. Fler vardags- och helgavgångar med Mälartåg Nyköping-Stockholm via bland annat Vagnhärad och Södertälje innebär tåg varje halvtimme i rusningstid på morgon och eftermiddag – och en gång i timmen under del av dagen på helger.

Nytt från den 12 december är även att MTR tar över ansvaret för att köra och ta hand om tågen och att regionägda Mälardalstrafik tar över ansvar för biljetter, priser och har öppnat en samordnad kundservice för Mälartåg och periodbiljetten Movingo.

– Det här är en historisk och viktig satsning på regionaltågstrafiken och som ligger helt rätt i tiden med tanke på Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer. I satsningen ökar vi utbudet och sätter in fler rymliga tåg. Det gör att resenärer kan resa i regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen utan risk för trängsel, säger Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik.

Information till media om pressevent i Sörmland 13 december

På Katrineholms station kl. 07.30 finns följande personer tillgängliga för intervjuer.

Monica Johansson (S), vice styrelseordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande Katrineholm

Eskilstuna C kl.09.00:

Monica Johansson (S), vice styrelseordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande, Region Sörmland.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Eskilstuna
Peter Dumky, platschef MTR Mälartåg.

För mer information:

Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik, Monica.Johansson@regionsormland.se
072- 219 88 91

Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik
helena.ekroth@malardalstrafik.se
 072-464 76 01

Kontakter

Bilder

Fler Mälartåg och avgångar väntar resenärer i Sörmland från den 12 december. Foto: Niklas Björling.
Fler Mälartåg och avgångar väntar resenärer i Sörmland från den 12 december. Foto: Niklas Björling.
Ladda ned bild
Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik
Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik
Ladda ned bild
Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.
Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Mälardalstrafik
Mälardalstrafik
Kollektivtrafikens Hus, Centralplan 3
111 20 Stockholm

08-402 76 00https://malardalstrafik.se/

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. Vi ansvarar för de nya Mälartågen som kör på fyra regionalltågsinjer i Mälardalen och periodbiljetten Movingo. Bakom Mälardalstrafik står regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Följ Mälardalstrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mälardalstrafik

Mälardalslivet blir ännu lite bättre: Fler Mälartåg och nya avgångar från 12 december9.12.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Från den 12 december blir det fler Mälartåg och nya avgångar på spåren när storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter. De största nyheterna är avgångar med Mälartåg en gång i timmen mellan Uppsala och Stockholm, smidiga förbindelser från många orter i Mälardalen till och från Arlanda utan byte i Stockholm samt halvtimmestrafik mellan Eskilstuna, Sala och Västerås.

Vart femte Mälartåg inställt – SJ krävs på ersättning18.11.2021 21:31:04 CET | Pressmeddelande

Som följd av att SJ i slutet av oktober har infört ett planeringssystem med betydande brister har SJ ställt in 140 avgångar i Stockholm-Mälardalen de senaste två veckorna. Var femte tågavgång med Mälartåg är inställd under fredagen. Mälardalstrafik arbetar nu i dagliga uppföljningar med SJ för att säkerställa återgång till ordinarie tidtabell. Nu framlägger Mälardalstrafik krav om ersättning från SJ för den stoppade trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum