Samtrans Omsorgsresor

Fler mobila teststationer för covid-19 öppnas

Dela

I fredags startade Samtrans Omsorgsresor den första teststationen för provtagning av covid-19 utanför fältsjukhuset i Stockholm, tillsammans med företaget InfoSolutions. Idag öppnar ytterligare en mobil teststation utanför Lidl i Upplands Väsby. Det är Samtrans Omsorgsresor som står för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, som har en genomarbetad logistik för provtagning av covid-19, med labbtester. Detta i en samverkan med Folkhälsomyndigheten.

Livsmedelsföretaget Lidl upplåter nu plats för provtagning på sina parkeringar, utanför sina butiker. Upplands Väsby är först ut och fler platser planeras.

Vid teststationerna kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna transporteras sedan av Samtrans Omsorgsresor till A23 Lab i Uppsala för analys. Testerna visar om personen bär på coronaviruset, eller inte. Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas.


Samtrans som redan bidrar i kampen mot corona, genom att transportera personer med covid-19, har därmed upprättat en organisation för ändamålet och har erfarenhet som kan tillämpas ytterligare. Från planering, trafikledning och utförande för bästa logistik och säkerhet.


-Jag är glad och stolt över att kapaciteten kan öka, utan att belasta hälso- och sjukvården, som ju redan är ansträngd. Samarbetet med Lidl gör det enkelt för de som skall testas att nå oss. På så sätt kan betydligt fler inom sjukvården komma tillbaka och avlasta sina kollegor, säger Samtrans Marknadschef Eric Steijer.


Syftet med konceptet som upprättats av InfoSolutions är att snabbt komma igång med provtagning av vård- och omsorgspersonal och personer med samhällsviktiga funktioner. Processen är strukturerad, ordnad och säker.


- Vi har tagit fram konceptet då vi såg en möjlighet att hjälpa till med det webbaserade verktyget LabPortalen som redan förmedlar remisser och svar till vården. Vi hoppas att lösningen når så många inom vård- och omsorgen som möjligt, så att de kan testa sig och förhoppningsvis komma tillbaka till arbetet snabbare, säger Alex Stendahl, Vd för InfoSolutions.

Kapacitet och planering för ytterligare mobila provtagningsplatser finns.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Teststation Lidl
Teststation Lidl
Ladda ned bild
Teststation covid-19 Samtrans
Teststation covid-19 Samtrans
Ladda ned bild

Om

Samtrans Omsorgsresor
Samtrans Omsorgsresor
Korta gatan 7, Box 6006
17106 Solna

08-52250000http://www.samtrans.se

Fakta om Samtrans:
Samtrans Omsorgsresor är en del av Nobina-koncernen, Nordens största kollektivtrafikföretag. Varje år utför Samtrans Omsorgsresor ca 1,7 miljoner personresor, framförallt på uppdrag av kommuner och landsting. Företaget har en stark samhällsbärande roll genom att finnas till för människor som på olika sätt har svårigheter att åka med den allmänna kollektivtrafiken.
Samtrans kör idag coronasmittade patienter i Region Stockholm. Detta i ett samarbete med SOS Alarm, Försvarsmakten och Ambulanssjukvården i Stockholm som också utbildat förare i smittskydd och hur man förhåller sig till smittade personer.
Kontaktperson Samtrans: Lisa Ydlinger- Tel: 08-522 50 045


Fakta om InfoSolutions:
InfoSolutions som har koppling till över tusen laboratorier och vårdgivare, med det webbaserade remiss- och provtagningsverktyget LabPortalen, förmedlar flera hundra tusen remisser och svar mellan vårdgivare, provtagare och laboratorier varje månad. InfoSolutions har tagit fram ett heltäckande koncept för mobil testverksamhet. Den mobila testverksamheten kan ställas upp på kort varsel och bedriva egenprovtagning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Konceptet är byggt så att det snabbt kan skala upp och återanvändas för många olika aktörer i alla delar av landet.
Kontaktperson på InfoSolutions: Hanna Benne- Tel: 070-483 43 00

Följ Samtrans Omsorgsresor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Samtrans Omsorgsresor

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum