AcadeMedia

Fler platser till höstterminens starter inom yrkeshögskolan

Dela

AcadeMedias yrkeshögskolor har fått god tilldelning av nya utbildningsplatser med start under höstterminen 2020. Sammantaget har AcadeMedia fått 1 506 extra studieplatser. Det står klart efter att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) meddelat vilka ansökningar som beviljats.

Deltagare på yrkeshögskolan.
Deltagare på yrkeshögskolan.

Med anledning av den snabbt stigande arbetslösheten har regeringen beslutat om att utöka antalet studieplatser inom yrkeshögskolan. Utbildningarna som tilldelats varierar i längd, men de befintliga utbildningarna är vanligtvis ett till två år och de korta utbildningarna som tilldelats kommer genomföras över 1-20 veckor.

- Vi står inför ett allvarligt läge i Sverige med ökande arbetslöshet. Yrkeshögskolans utbildningar är viktig för att vi ska klara samhällsutmaningarna framöver. Vi är mycket glada att nu kunna erbjuda fler deltagare möjligheten att studera till ett yrke med goda chanser till jobb efter utbildningen, säger Christer Hammar, chef för AcadeMedia vuxenutbildning.

Framtidsbranscher prioriteras

Prioriterade utbildningsområden är framtidsbranscher med stort behov av specialistkompetens och där prognosen för de studerande att få jobb efter examen är bra. Flest beviljade platser finns inom Data/IT, Ekonomi, administration och försäljning, Samhällsbyggnad och byggteknik, Hälso- och sjukvård samt socialt arbete och Teknik och tillverkning.

En av de yrkeshögskolor som nu kan erbjuda nya platser och utbildningar är EC Utbildning som är specialiserade inom data och IT. Tillsammans med arbetslivsrepresentanter har en rad nya utbildningar tagits fram, bland annat en 15-veckorskurs i Grön IT.

- Det ska bli väldigt spännande att se hur utbildningen tas emot. Det är ett helt nytt utbildningskoncept som tagits fram för att yrkesverksamma inom IT ska få kompetens att möta framtida behov av hållbara lösningar, säger Maria Sandin, verksamhetschef på EC Utbildning.

Rekordmånga vill studera

Antalet ansökningar till höstens starter har aldrig varit högre. Totalt har antalet sökande per utbildningsplats ökat till drygt sju sökande per utbildningsplats. 

- Intresset för studier på våra yrkeshögskolor har aldrig varit större. Störst ökning ser vi inom teknikområdena. Särskilt glädjande är att andelen kvinnliga sökande ökar. Vi ser även att ansökningarna till distansutbildningar ökar kraftigt, säger Per Häggman, utbildningsdirektör på Affärshögskolan, Teknikhögskolan samt Vårdyrkeshögskolan.

Fakta

  • Inom AcadeMedia bedrivs yrkeshögskoleutbildningar inom Teknikhögskolan, Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan, The Game Assembly, Hermods, KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI), Sälj & Marknadshögskolan samt EC Utbildning.
  • Myndigheten för Yrkeshögskolan har utökat antalet studieplatser med 5 105 utbildningsplatser på befintliga utbildningar och extra utbildningsstarter, samt 3 658 utbildningsplatser på nya korta utbildningar. AcadeMedias yrkeshögskolor har totalt tilldelats 1 506 utbildningsplatser, 842 på befintliga utbildningar och extra utbildningsstarter, samt 664 på korta utbildningar.

Kontakter

Christer Hammar, chef AcadeMedia Vuxenutbildning
T: 0703-77 45 00
E: christer.hammar@academedia.se

Maria Sandin, verksamhetschef EC Utbildning
T: 0723-93 35 61
E: maria.sandin@smhsverige.se

Per Häggman, utbildningsdirektör Affärshögskolan, Teknikhögskolan samt Vårdyrkeshögskolan
T: 0764-12 93 70
E: per.haggman@plushogskolan.se

Bilder

Deltagare på yrkeshögskolan.
Deltagare på yrkeshögskolan.
Ladda ned bild
Christer Hammar, chef AcadeMedia Vuxenutbildning
Christer Hammar, chef AcadeMedia Vuxenutbildning
Ladda ned bild

Om

AcadeMedia skapar möjligheter för människor att utvecklas. Våra medarbetare har ett gemensamt fokus på kvalitet och utveckling. Barn, elever och vuxenstuderande som går i våra verksamheter ska få en utbildning som är av så god kvalitet att de når utbildningens mål, samt förutsättningar för att nå sin fulla potential. AcadeMedia har verksamheter i Sverige, Norge och Tyskland. Vår storlek skapar trygghet och ger oss förutsättningar att vara en långsiktig och stabil utbildningsaktör som bidrar till det gemensamma samhällsbygget.

Mer information om AcadeMedia finns på www.academedia.se. 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum