Umeå kommun

Fler snötippar i Umeå

Dela

Tekniska nämnden har beslutat att nya snötippar ska anläggas; en på Bergsboda och en i Röbäck. Placeringen av snötipparna ske ge förutsättningar för effektiv vinterväghållning och bidra till att minska påverkan på miljön.

Bild på snöröjning. Foto: Fredrik Larsson
Bild på snöröjning. Foto: Fredrik Larsson

Under vinter finns behov av att köra bort snö. Omfattningen av utkörningen beror på hur mycket nederbörd som kommer per vinter, temperatur och ambitionen att hålla högre standard med bredare gång- och cykelvägar vintertid. Även att nya områden byggs och befintliga områden förtätas påverkar behovet.

– I en stad som växer behöver vi kunna ta hand om snön på ett så ekonomiskt och miljövänligt sätt som möjligt, därför är placeringen av snötipparna viktig, säger Anna-Karin Sjölander (C), vice ordförande i tekniska nämnden.

Minimera påverkan på miljön
En viktig del när man väljer placering av snötippar är att minimera transporterna, se till att de går längs större trafikstråk och påverkar miljön så lite som möjligt. Målet är att minimera transportsträckor och maskinarbetet vid snöhanteringen. Ett sätt att minska maskinarbetet på snötipparna är att anlägga fler snötippar med större ytor att lägga upp snö på. 

Här finns snötipparna
I nuläget finns det snötippar i/på Klockarbäcken, Ystarvägen, Hömyran, Sävar, Hörnefors och vid travet. Snötippen vid travet kommer att avslutas hösten 2019 på grund av att Miljö- och hälsoskydd konstaterat påverkan på grundvattnet. Tekniska nämnden ger därför i uppdrag till Teknik- och fastighetsförvaltningen att ta fram en lösning för utökning av kapaciteten för snötippen i Röbäcks-området och anlägga ny tipp på Bergsboda.

Bilaga: Karta över snötippar

Kontakt
Anna-Karin Sjölander (C)
vice ordförande i tekniska nämnden
070-330 15 17
annakarin.sjolander@umea.se

Karin Isaksson
teknisk chef
Umeå kommun
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

Kontakter

Bilder

Bild på snöröjning. Foto: Fredrik Larsson
Bild på snöröjning. Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild
Karta över snötippar Umeå
Karta över snötippar Umeå
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum