Umeå kommun

Fler sopkärl i centrala Umeå i sommar

Dela

När många rör sig utomhus ökar även behovet av renhållning. Antalet “smarta sopkärl” utökas exempelvis i parker där mycket folk rör sig under sommaren. Det har tekniska nämnden beslutat.

"Smart soptunna". Foto: Umeå kommun.
"Smart soptunna". Foto: Umeå kommun.

– Vi har utökat renhållningen och är beredda på att öka den ytterligare, med fokus på Bölesholmarna och Strandpromenaden om nedskräpningen ökar. Extra personal har anställts för att enbart arbeta med att tömma soptunnor där det finns ett ökat behov, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande.

Umeå kommun utökar antalet “smarta sopkärl”, det vill säga solcellsdrivna soptunnor som är utrustade med komprimator. Dessa sopkärl meddelar när de börjar bli fulla, vilket innebär en effektivare hantering. 18 smarta soptunnor finns redan på plats och kommunen har som målsättning att varje år investera i 10 ytterligare smarta sopkärl. Dessa sopkärl tillhandahåller även statistik över hur ofta de används.

– Vi har uppmärksammat de problem som uppstått till följd av det ökade friluftslivet i kommunen, med överfyllda soptunnor och nedskräpning. Därför gav tekniska nämnden i uppdrag till förvaltningen på mötet i maj att hitta en lösning på detta till sammanträdet nu i juni. Det känns toppen att det resulterat i en ökad renhållning eftersom det är en stor miljövinst, säger Anna-Karin Sjölander (C), tekniska nämndens vice ordförande.

Cirka 590 soptunnor och 130 hundrastkärl
Förvaltningen kommer att fortsätta utveckla arbetet med bättre förutsättningar för sortering av avfallsfraktioner, eftersom det kastas mycket glasflaskor i de vanliga soporna.

Omkring 590 soptunnor och 130 hundrastkärl är idag strategiskt utplacerade i Umeå på ställen där det rör sig mycket folk. 16 befintliga sopkärl tillåter idag insamling av separata sopfraktioner. Målsättningen är att successivt byta ut de nedgrävda soptunnorna i centrum då fåglar tar sig ner i dessa tunnor för att dra ut skärp. De flesta soptunnor i centrum töms två eller fler gånger per dag.

Placeringen av soptunnor, hundrastkärl m.m. finns i Umeå kommuns parkkarta.

Mer information:
Lena Karlsson Engman (S)
tekniska nämndens ordförande
090-16 13 29
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se

Anna-Karin Sjölander (C)
tekniska nämndens vice ordförande
070-214 10 20
annakarin.sjolander@umea.se

Dag Brändström
gatuingenjör
Gator och parker
090-16 53 58
dag.brandstrom@umea.se

Per Hilmersson
gatudriftchef
Gator och parker
090-16 14 62
per.hilmersson@umea.se

Kontakter

Bilder

"Smart soptunna". Foto: Umeå kommun.
"Smart soptunna". Foto: Umeå kommun.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum