Jönköpings kommun

Fler ukrainska flyktingar väntas till Jönköping

Dela
Jönköpings kommun förbereder ytterligare boenden för flyktingar från Ukraina. Vid årsskiftet flyttade ett 20-tal personer in i lägenheter på Råslätt och nu ska fler platser ställas i ordning på Tändsticksområdet.
En fastighet på Tändsticksområdet blir nya bostäder för ukrainska flyktingar. Foto: Peter Appelin
En fastighet på Tändsticksområdet blir nya bostäder för ukrainska flyktingar. Foto: Peter Appelin

- I Jönköpings kommun bor det just nu drygt 200 flyktingar från Ukraina varav 130 personer bor i kommunala boenden. Vi planerar att öppna fler platser vartefter antalet flyktingar ökar, säger Sofia Backéus, flyktingsamordnare i Jönköpings kommun.

Migrationsverkets prognos för flyktingströmmen från Ukraina är fortsatt osäker. Jönköpings kommun ska enligt fördelningstalen ta emot 244 ukrainska flyktingar under 2023.

- Just nu är det fullt på Västerhäll i Tenhult och på Kålgården. Fler väntas flytta in på Råslätt. Fortsätter flyktingarna att komma i ungefär samma takt som tidigare så ställer vi iordning fler lägenheter på andra platser, säger Sofia Backéus.

Kreativa lösningar

Boendet på Tändsticksområdet har tidigare varit studentlägenheter. Nu planerar Jönköpings kommun för att flyktingar ska kunna flytta in där.

- Det finns inget överflöd av lediga lägenheter i Jönköping så vi behöver vara lite kreativa framöver för att lösa situationen. Vi vill inte heller öppna för många boenden för snabbt eftersom vi då riskerar att stå med tomma lägenheter om anvisningstakten förändras, säger Daniel Håkansson, fastighetschef i Jönköpings kommun.

Hittills har flyktingmottagandet fungerat på ett bra sätt. Nya boenden har behövt utrustas med sängar, madrasser, vitvaror och köksgeråd. Många av flyktingarna har också snabbt kommit i arbete och omkring 150 barn undervisas i kommunens skolor.

Stort engagemang

Det finns även ett stort engagemang från civilsamhället och bland annat Rädda barnen erbjuder studiestöd till barn och ungdomar.

- I februari kommer de ukrainare som nu bor på Råslätt att bjudas in till ett möte med civilsamhället för att få information om allt som erbjuds på området. Det är ett steg för att de ska komma in i samhället så bra som möjligt, säger Sofia Backéus.

Nyckelord

Kontakter

Sofia Backéus
Flyktingsamordnare Socialförvaltningen
sofia.backeus@jonkoping.se
036-108168

Daniel Håkansson
Fastighetschef tekniska kontoret
daniel.hakansson@jonkoping.se
036-105770

Bilder

En fastighet på Tändsticksområdet blir nya bostäder för ukrainska flyktingar. Foto: Peter Appelin
En fastighet på Tändsticksområdet blir nya bostäder för ukrainska flyktingar. Foto: Peter Appelin
Ladda ned bild

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum