Region Uppsala

Fler undersökningsrum på akutmottagningen

Dela

Från och med idag måndag utökas akutmottagningen på Akademiska sjukhuset med lokaler som tidigare tillhörde en intermediärvårdsavdelning (samtidigt lämnar akuten lokaler som lånats av kirurgmottagningen under pandemin). Skiftet innebär att akutmottagningen får fler undersökningsrum.

Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

- Det innebär att vi får tillgång till fler undersökningsrum under dygnets alla timmar; delar av de lokaler som vi lånade hos kirurgmottagningen kunde vi endast använda under kvällar och nätter. Vi samlar också personalstyrkan i en och samma lokal, vilket är bra ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger akutmottagningens avdelningschef Viktor Ekström.  

Under pandemin har akutmottagningen jobbat utan indelning i kliniker, indelningen har endast gällt mellan covidfria patienter och patienter med misstänkt eller bekräftad covid. Nu återgår akuten till ett arbetssätt med klinikbundna team som ansvarar för ortopedi-, medicin- respektive kirurgipatienter.  

De nya lokalerna i ingång 35 inrymmer 19 undersökningsplatser som mestadels inryms i tvåpatientrum; totalt kommer akuten nu att få över 40 undersökningsplatser. Samtidigt omvandlas ett tidigare mötesrum till ett inre väntrum för patienter som är bedömda av läkare. I det inre väntrummet finns sittplatser där patienter kan invänta röntgen eller provsvar med mera, utan att behöva ta upp en sängplats.   

- Det här är knappast hela lösningen på akutmottagningens problem, men det är ett viktigt första steg att vi nu har separata entréer, vilket pandemin har visat är viktigt. Och inte minst att vi får tillgång till fler undersökningsrum. Senare i år väntar en ombyggnad av akutmottagningen för 40 miljoner kronor, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

Kontakter

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen: 072 – 227 02 37
Viktor Ekström, avdelningschef för akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset: 018 – 611 92 75

Bilder

Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsala först med ny metod för kartläggning av språkmiljön för yngre barn med funktionsnedsättningar9.5.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hörselnedsättning hos barn är ett vanligt funktionshinder. I världen beräknas cirka 32 miljoner barn höra sämre än 40 decibel. Forskning visar att tidiga insatser spelar stor roll för språkutvecklingen, särskilt omgivningsfaktorer, som hur lyhörda och engagerade föräldrar är och hur mycket man kommunicerar med sitt barn. För att underlätta detta inför Region Uppsala, en ny mätmetod, LENA (Language Environment Analysis) på bred front inom hela funktionshinderområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum