Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Fler unga i politiken – så här gör vi

14.9.2016 11:55 | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dela

Igår samlade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ledande kommunpolitiker, verksamma och avhoppade unga förtroendevalda, politiska ungdomsförbund och företrädare för några pilotkommuner som MUCF samarbetar med för att diskutera hur vi får unga politiskt förtroendevalda att stanna kvar i sina uppdrag

Ungpol2
Ungpol2

Förtroendevalda i kommuner och landsting har en allt högre ålder. Unga är underrepresenterade bland politiker jämfört med befolkningen totalt, det visar bland annat statistik från Statistiska centralbyrån.

-En majoritet av de unga som lämnar kommunfullmäktige i förtid upplever ändå politiken som övervägande positiv. Sedan början på 1990-talet har andelen unga politiker ökat, men från en låg nivå och gruppen är fortfarande betydligt mindre än i befolkningen i stort, konstaterar Jonas Olofsson, utredare på Statiska centralbyrån.

Förslagen som togs upp i panelsamtal under dagen och som arbetades fram av representanter för ungdomsförbund, unga förtroendevalda och äldre politiker i gruppdiskussioner kommer sammanställas av myndigheten och förmedlas till regeringen och de politiska partierna.

-Unga kvinnor och män behövs i det politiska arbetet för att få med ett ungdomsperspektiv i alla beslut. Unga förtroendevalda kan bidra med ökad kvalité och resurseffektivitet. De förtroendevalda ska spegla hela befolkningen, säger Lena Nyberg generaldirektör på MUCF.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Konferens för att arbeta med motbudskap och källkritik på sociala medier14.2.2017 01:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, anordnar imorgon en konferens där Facebook och Statens medieråd talar om hur man aktivt kan förebygga hat på nätet. Hat på nätet är en aktuell fråga för många som arbetar med barn och unga. Därför anordnar MUCF imorgon en konferens som ska fokusera på att arbeta med motbudskap och källkritik för att motverka och förebygga hat på nätet. Konferensen innehåller två delar där Facebook inleder med att berätta om hur man kan använda deras plattform för att arbeta aktivt med motbudskap med praktiska övningar. Senare på dagen presenterar Statens medieråd sitt arbete med medie- och informationskunskap (MIK) samt den pågående kampanjen No Hate Speech Movement. Dagen kommer att innehålla praktiska övningar och handfasta tips på hur man som organisation, kommun eller myndighet kan jobba med dessa frågor.   — Frågor kring hat på nätet och källkritik online har aldrig varit viktigare än idag. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här konfe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum