Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Fler unga i politiken – så här gör vi

Dela

Igår samlade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ledande kommunpolitiker, verksamma och avhoppade unga förtroendevalda, politiska ungdomsförbund och företrädare för några pilotkommuner som MUCF samarbetar med för att diskutera hur vi får unga politiskt förtroendevalda att stanna kvar i sina uppdrag

Ungpol2
Ungpol2

Förtroendevalda i kommuner och landsting har en allt högre ålder. Unga är underrepresenterade bland politiker jämfört med befolkningen totalt, det visar bland annat statistik från Statistiska centralbyrån.

-En majoritet av de unga som lämnar kommunfullmäktige i förtid upplever ändå politiken som övervägande positiv. Sedan början på 1990-talet har andelen unga politiker ökat, men från en låg nivå och gruppen är fortfarande betydligt mindre än i befolkningen i stort, konstaterar Jonas Olofsson, utredare på Statiska centralbyrån.

Förslagen som togs upp i panelsamtal under dagen och som arbetades fram av representanter för ungdomsförbund, unga förtroendevalda och äldre politiker i gruppdiskussioner kommer sammanställas av myndigheten och förmedlas till regeringen och de politiska partierna.

-Unga kvinnor och män behövs i det politiska arbetet för att få med ett ungdomsperspektiv i alla beslut. Unga förtroendevalda kan bidra med ökad kvalité och resurseffektivitet. De förtroendevalda ska spegla hela befolkningen, säger Lena Nyberg generaldirektör på MUCF.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum