If Skadeförsäkring

Fler vill äta mer grönt i jul

Dela

Många kommer av miljöskäl att äta mer grönt denna jul jämfört med förra julen. Samtidigt räknar många med att dricka mer alkohol än förra julen, då pandemin gjorde det svårt att ses fysiskt. Det visar en ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit genomföra.

Många kommer av miljöskäl att äta mer grönt denna jul jämfört med förra julen.
Många kommer av miljöskäl att äta mer grönt denna jul jämfört med förra julen.

Julen förknippas ofta med god mat och dryck och lata stunder i soffan. En ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit genomföra visar att många tänker på miljön och därför planerar att äta mer grönt (vegetariskt, veganskt, grönsaker) i jul än förra julen. Nästan en av fyra planerar att göra det av miljöskäl (23%). Bland 23-35 åringar är det nästan en av tre som kommer att äta mer grönt.

– Det är glädjande att så många släpper in mer grönt på julbordet. Och det finns såklart flera goda skäl att äta mer grönsaker och rotsaker inte minst för att främja hälsan, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson.

Många internationella studier visar att medelhavskost är hälsofrämjande och minskar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2. Genom att äta mindre av processad mat och rött kött och mer grönsaker och rotsaker kan vi främja både hälsa och miljö. Det är idag lätt att hitta spännande recept på nätet och genom att öka andelen gröna godsaker på bordet blir det lättare att minska andelen av annan mindre hälsosam mat.

Undersökningen visar också att en av fem (20%) tror eller tror kanske att de kommer att dricka mer alkohol denna jul än förra vintern. Bland de yngre, 18-22 år, tänker drygt var tredje person dricka mer än förra julen. Hälften av de tillfrågade menar att de kommer att dricka lika mycket medan drygt en av tio kommer att dricka mindre. Nästan en av fem dricker inte alkohol.

Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten uppger 16 procent i åldrarna 16-84 år att de har ett riskbruk av alkohol. Över tid kan en nedåtgående trend skönjas för unga i åldrarna 16-29 år – men en uppåtgående trend för åldrarna 65-84 år. Det finns i dag ett brett och bra utbud av alkoholfria alternativ för den som vill ha en smakrik dryck till maten.

– Med tanke på att så pass många själva anser att de har ett riskbruk kan det vara bra att begränsa eller helt enkelt slopa alkohol i jul. Se till att det finns gott om alkoholfria alternativ på bordet, säger Kristina Ström Olsson.

Tips för en hälsosam juletid

  • Berika julbordet med fler gröna rätter för miljön och hälsans skull. Det finns massor av recept på nätet.
  • Planera dryckesinköpen. Med mindre alkohol hemma minskar också risken för att det dricks för mycket alkohol.
  • Ta vara på dagsljuset och den friska luften. Även under ledigheten behöver vi vardagsmotion och tid för reflektion.
  • Promenera med släkt och vänner mellan måltiderna. Det gör kroppen mer välmående och är ett trevligt sätt att umgås på.

Kommer du att äta mer grönt (vegetariskt/veganskt/grönsaker) av miljöskäl denna jul jämfört med tidigare jular?

Ja (22,8%)
Nej (55,9%)
Är vegetarian/vegan (5,5%)
Vet ej (15,9%)

Nu när coronarestriktionerna lättat och det kan bli fler fysiska festliga sammanhang – tror du att du kommer dricka mer alkohol denna jul än förra vintern?

Ja (7,8%)
Kanske (12,2%)
Nej, lika mycket (49,2%)
Nej, jag kommer att dricka mindre (12,4%)
Jag dricker inte alkohol (18,4%)

Om undersökningen:
Panelundersökningen genomfördes av Syno och besvarades av 1 020 personer den 19–22 november 2021. Respondenterna i undersökningen bestod av allmänhet 18–80 år och hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Många kommer av miljöskäl att äta mer grönt denna jul jämfört med förra julen.
Många kommer av miljöskäl att äta mer grönt denna jul jämfört med förra julen.
Ladda ned bild
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Digitalization a key factor behind If’s strong financial performance2.11.2022 11:33:51 CET | Press release

QUARTERLY RESULT If P&C Insurance presents a strong quarter, with a 5.7 percent growth in gross written premiums and a combined ratio of 81,6. The times are challenging, with high inflation, rising interest rates and a war raging in Europe. If handles the turbulence well. One key factor is the hybrid model that combines the most digital insurance company with a non-digital, physical delivery.

Digitalisering en nyckelfaktor bakom Ifs starka resultat2.11.2022 08:45:16 CET | Pressmeddelande

KVARTALSRAPPORT Försäkringsbolaget If presenterar ett starkt kvartal, med en tillväxt på 5,7 procent i premieinkomst och en totalkostnadsprocent på 81,6. Det är en turbulent tid med hög inflation, stigande räntor och ett krig i Nordens närhet. If hanterar turbulensen väl. En nyckelfaktor är bolagets hybridmodell som kombinerar det mest digitaliserade försäkringsbolaget med en icke-digital, fysisk leverans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum