Uppsala kommun

Flera fall av trängsel på Uppsalas restauranger

Dela

De flesta av Uppsalas restauranger och kaféer följer Folkhälsomyndigheternas föreskrifter om trängsel för att hindra smittspridning, men på flera ställen har brister noterats. Det visar Uppsala kommuns företagsbesök på ett hundratal matserveringar i kommunen.

Kommunen hjälper restauranger och kaféer i Uppsala  att följa Folkhälsomyndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Foto Johnér
Kommunen hjälper restauranger och kaféer i Uppsala att följa Folkhälsomyndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Foto Johnér

För att undersöka om restauranger och kaféer i Uppsala följer Folkhälsomyndighetens regler om att aktivt förhindra smittspridning av covid-19 genomför nu kommunen besök på en stor del av serveringarna i centrum, på köpcentrum och i vissa stadsdelar. Vid besöken förs en dialog kring om företaget känner till reglerna och följer dem. Företagen får också information och förslag på praktiska åtgärder för att minska trängsel. Om brister noteras görs återbesök för att se om verksamheten vidtagit åtgärder. Brister som inte åtgärdats vid återbesöket rapporteras till smittskyddsläkaren i Region Uppsala som är den myndighet som har rätt att vidta åtgärder mot enskilda restauranger.

- Vi erbjuder stöd till Uppsalas restauranger och kaféer att tolka och anpassa sin verksamhet till reglerna. Samtidigt samverkar kommunen med regionen och är skyldiga att underrätta smittskyddsläkaren om vi ser att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd inte följs, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Stora sällskap kan skapa trängsel
Ett 15-tal inspektörer från miljöförvaltningen har hittills besökt ett hundratal serveringar i Uppsala och besöken fortsätter. Många serveringar klarar av att följa reglerna om att undvika trängsel, men vissa verksamheter behöver vidta fler åtgärder. Det kan till exempel vara för trångt mellan borden eller köbildning i lokalerna.

- Generellt sett ser vi att det fungerar bra i Uppsalas restaurangmiljöer. Vi noterar dock brister på ett antal ställen. De får tips på lämpliga åtgärder och därefter gör vi uppföljande besök. Till exempel kan det uppstå trängsel om stora sällskap vill sitta tillsammans eller om gästerna inte följer restaurangens instruktioner. Det är viktigt att även alla gäster tar sitt ansvar och håller avstånd till varandra. Om brister kvarstår vid ett återbesök rapporterar vi till smittskyddsläkaren, men än så länge är det bara en handfull ärenden som kan bli aktuella att rapportera, säger Tobias Johansson, avdelningschef, livsmedelskontroll och tillståndsenheten, miljöförvaltningen.

Den som lägger märke till trängsel på serveringar kan tipsa miljöförvaltningen på https://www.uppsala.se/tipstrangsel. Det ska stå vilken servering det gäller, vilken tid på dygnet det varit trångt och var någonstans i lokalen trängsel uppstått.

Nyckelord

Kontakter

Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
Mobil: 073-654 78 59
E-post: Klara.Ellstrom@pol.uppsala.se

Tobias Johansson, avdelningschef, livsmedelskontroll och tillståndsenheten, miljöförvaltningen
Mobil: 076-100 75 08
E-post: tobias.johansson3@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Bilder

Kommunen hjälper restauranger och kaféer i Uppsala  att följa Folkhälsomyndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Foto Johnér
Kommunen hjälper restauranger och kaféer i Uppsala att följa Folkhälsomyndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Foto Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum