Västtrafik

Flera nya busslinjer i Göteborg

Dela

På söndag byter Västtrafik tidtabeller i hela Västra Götalandsregionen. Samtidigt sker satsningar på att locka fler resenärer till kollektivtrafiken. I Göteborg blir det tre nya busslinjer och tätare turer på flera håll.

Den 9 december byter Västtrafik till vintertidtabell. Foto: Eddie Löthman
Den 9 december byter Västtrafik till vintertidtabell. Foto: Eddie Löthman

Resandet med kollektivtrafiken ökar, sedan årsskiftet med 5 procent, jämfört med samma period förra året. Nu rustar Västtrafik för att kunna ta emot ännu fler resenärer. I samband med att kollektivtrafikens vintertidtabell börja gälla den 9 december sker satsningar på ny trafik.

- Det är glädjande att allt fler upptäcker vinsterna med att resa tillsammans i kollektivtrafiken. Nu utvecklar och anpassar vi trafiken för att kunna ta emot fler resenärer. Vi satsar främst på de stora pendlingsstråken där resandet är högt och det finns potential att locka fler, medan det på andra håll kan bli förändrade resor eller ett extra byte där få reser, säger Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet.

Nya linjer och tätare turer
I Göteborg blir det tre nya busslinjer. Två till Volvo i Torslanda, för att underlätta arbetspendlingen. Linje 142 kör mellan Backa och Volvo Torslanda och linje 242 kör mellan Kungälv och Volvo Torslanda, via Hjalmar Brantingsplatsen. Det blir även en ny linje mellan Gamlestads Torg och Östra Sjukhuset, linje 69.

Samtidigt förstärks trafiken på populära linjer, bland annat på linje 18, 25, 32, 47 och 178. Linje 99 får nattrafik.

Resandet med färjorna över älven ökar. Därför sätter Västtrafik in ytterligare en färja på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen. Då får linjen tio avgångar per timme från Stenpiren i rusningstrafik, mot dagens åtta per timme. Samtidigt flyttar den tillfälliga färjelinjen 286X tillbaka till Stenpiren, efter att ha kört till Rosenlund under tiden flera stora stadsutvecklingsprojekt pågått i närheten.

Nyheter i tågtrafiken
Tågtrafiken förstärks med längre tåg med plats för fler ombord. Det blir också fler avgångar på några sträckor, bland annat Alingsåspendeln, Skövde-Göteborg och Varberg-Göteborg.

Stora förändringar i Kungälv, Skara och Alingsås
Förändringar sker även utanför Göteborg. Kungälv, Alingsås och Skara får helt ny stadstrafik. I Kungälv blir det snabbare resor och fler hållplatser. I Alingsås görs trafiken om för att passa tågens tider bättre och minska bytestiderna. I Skara utökas kollektivtrafiken med nya hållplatser och en ny linje.

- Vid tidtabellskiftet får många linjer justerade avgångstider, så jag vill tipsa alla om att söka sin resa i förväg i reseplaneraren så att man inte blir överraskad om resan går någon minut tidigare än förut, säger Jarl Samuelsson.

Här hittar du mer information om alla förändringar.

Arbetet att utveckla trafiken sker i samarbete med Västtrafiks trafikföretag och kommunerna i Västra Götaland. Förändringarna baseras på resandestatistik, kundsynpunkter och långsiktiga planer för kollektivtrafiken i regionen.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Den 9 december byter Västtrafik till vintertidtabell. Foto: Eddie Löthman
Den 9 december byter Västtrafik till vintertidtabell. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild
Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet. Foto: Thomas Harrysson
Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum