Radiohjälpen

Flera nya projekt får stöd för att lindra nöden i Ukraina

Dela
Att skydda människor som flyr och säkerställa trygghet. Det är fokus för två nya projekt som Radiohjälpen beviljar. Sammanlagt stöttas sju projekt som lindrar nöd och räddar liv i Ukraina, och för de människor som flyr. "Ett stort tack till alla er som bidrar till insamlingen", säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.
Två kvinnor håller varandra i handen vid gränsövergången till Polen, vid gränsstaden Medyka. Foto: DEC
Två kvinnor håller varandra i handen vid gränsövergången till Polen, vid gränsstaden Medyka. Foto: DEC

Två nya projekt har beviljats av Radiohjälpen för att lindra nöden och rädda liv för människor på flykt. Detta innebär att sammanlagt sju projekt har beviljats tack vare insamlingen. Läs mer om alla omfattande projekt här. Projekten syftar till att möta de stora humanitära behoven i Ukraina och för människor på flykt.

Tack vare allmänhetens gåvor har Radiohjälpen redan beviljat stöd till ansökningar för olika projekt som  gör skillnad både i Ukraina och för de människor som flyr. Ytterligare projekt förutses inom kort att kunna beviljas. Radiohjälpens insamling Världens Barn bidrar särskilt med att stötta två av de beviljade barnprojekten.

Radiohjälpens akuta insamling började i samband med Melodifestivalen två dagar efter invasionen. Insamlingen fortsatte med insamlingen i samband med konserten Vi spelar för freden, på Konserthuset i Stockholm, följt av konserten på Avicii Arena med Hela Sverige Skramlar för Ukraina. Hittills har mer än 119 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen. Stödet beviljas endast till de sökande organisationer som innehar partnerskap med Radiohjälpen och möter projektkriterierna. 

De två nya beslutade projekten omfattar:

Skydd, hälsa och psykosocialt stöd, 5 miljoner kronor

Allmänhetens gåvor till Radiohjälpen stöttar bland annat utdelning av t ex filtar och hygienkit. Även psykosocialt stöd och hälsoinsatser för att förebygga smittsamma sjukdomar samt distribution av mediciner omfattas av projektet, liksom psykosocialt stöd till sjukvårdspersonal och kontantstöd till människor på flykt. Totalt väntas ca 616 440 människor nås, varav ca 40 procent barn. Stödet sker via organisationen PMU.

Skydd till barn som tvingats på flykt, 5 miljoner kronor

Med anledning av det stora antalet barn som tvingats på flykt, och därmed utsätts för stora risker, är projektets fokus att stötta de barn och unga som är i störst behov av trygghet och skydd. Exempelvis planeras för att ge barn och deras vårdnadshavare juridiskt och psykosocialt stöd, men även stärka personal och volontärer inom den bredare barnskyddssektorn. Stödet sker via Plan International Sverige.

Så kan du vara med och lindra nöden i Ukraina

Swisha till 9019506, märk din gåva ”Ukraina”. Det går också att ringa Radiohjälpens gåvotelefon 099-90 100 för att skänka 100 kronor. Här kan du starta en egen digital insamlingsbössa.

Tack till dig som bidrar till att lindra nöd och rädda liv i Ukraina.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två kvinnor håller varandra i handen vid gränsövergången till Polen, vid gränsstaden Medyka. Foto: DEC
Två kvinnor håller varandra i handen vid gränsövergången till Polen, vid gränsstaden Medyka. Foto: DEC
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Radiohjälpens Ukrainarespons - ett år efter invasionen24.2.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Cirka sex miljoner människor får stöd tack vare allmänhetens gåvor till Ukraina via Radiohjälpen. Det omfattande akutstödet sker bland annat genom mat, rent vatten, sjukvård och mediciner och särskild hjälp till barn. Engagemanget fortsätter ett år efter den ryska invasionen. ”Budskapet från det svenska folket är tydligt: Ukrainas folk står inte ensamma”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum