Universeum

Flera nyfödda djurungar i Universeums regnskog

Dela

Under våren har flera djur fått tillökning på Universeum, som Goeldisapor, inkaskrikor och större vitstrupig tukan. Flera av djurungarna ingår i bevarandeprojekt som många gånger är avgörande för artens överlevnad.

Goeldisapa
Goeldisapa

På grund av storskalig skogsskövling hotas många djurarter i Amazonas regnskogar. På Universeum är bevarandearbetet en central del av verksamheten och många arter ingår i europeiska avels- och bevarandeprojekt.

– Ett säkert tecken på att djuren verkligen trivs hos oss är att de fortplantar sig. När utrotningshotade arter, som de större vitstrupig tukanerna eller Goeldisaporna, får ungar blir vi förstås extra glada. Att djuren får ungar är viktigt för att djurparker ska kunna hålla en reservpopulation av arter som riskerar att helt försvinna i naturen, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Goeldisapa (Callimico goeldii)

Den 19 maj föddes en Goeldisapa på Universeum. Just nu diar ungen mjölk från mamman och kommer göra det i ytterligare två till tre månader. Efter det börjar den försiktigt börja smaka på maten som mamman äter.

– Goeldisaporna på Universeum ingår i ett av EAZA:s bevarandeprojekt. Universeum och andra djurparker försöker öka antalet individer genom avel. På så vis kan vi hålla en stödpopulation i djurparkerna, vilket skulle rädda arten om den helt skulle försvinna eller om den vilda populationen behöver ökas på för att undvika total utrotning, säger Daniel Roth.

Större vitstrupig tukan (Ramphastos tucanus)

Större vitstrupiga tukaner lever i Amazonas regnskogar och är beroende av gamla träd med naturliga håligheter för att skaffa mat och kunna fortplanta sig. På grund av storskalig regnskogsskövling, med en minskad mängd gamla ihåliga träd som följd, minskar arten i antal och klassas nu som sårbar. Universeums andra unge någonsin kläcktes i mitten på april (den första kom i december) och är ett viktigt steg för att bevara arten. Större vitstrupiga tukaner är svåra att föda upp och Universeum är den första djurparken som lyckats på tio år.

Inkaskrika (Cyanocorax yncas)

Till skillnad från många andra fågelarter är inkaskrikor helt beroende av en familjegruppering som tillsammans föder upp ungarna. Bland de fem vuxna inkaskrikorna på Universeum är det bara två som parar sig – resten hjälper till att föda upp ungen. Att inkaskrikor i djurparker häckar är mycket ovanligt och Universeums arbete kommer att dokumenteras noggrant, för att öka kunskaperna om artens biologi.

Röd ibis (Eudocimus ruber)

Röda ibisar har funnits på Universeum i cirka tio år, men det är först under senaste året som de fått ungar. Nu finns det fem unga ibisar som snart är redo att flytta till andra djurparker. Där ska de få växa till sig för att sedan para sig. På så vis ökas den genetiska mångfalden hos populationerna i djurpark och inavel kan undvikas.

Första levnadsåret är röda ibisar (namnet till trots) gråbruna. Efter cirka två år blir de klarröda och verkar sedan få starkare färg med åldern. Det tros signalera god överlevnadsinstinkt och att de därigenom kan bli en bra partner.

Brasiliansk tangara (Ramphocelus bresilius)

Djurvårdarna på Universeum blev mäkta förvånade när de upptäckte att två av de brasilianska tangarorna i hemlighet startat en ny familj i Regnskogen. Det tog tre veckor innan djurvårdarna la märke till den lilla ungen som matats flitigt av föräldrarna. Ungen mår bra och flyger redan fritt i Regnskogen, men håller sig nära familjen än så länge.

Blåhuvad tangara (Tangara cyanicollis)

Universeums första blåhuvade tangaraunge för året kläcktes i april och lämnade boet redan i maj. De senaste tre åren har Universeum fött upp 16 blåhuvade tangaror, vilket i sammanhanget är väldigt många. Dessutom sitter ytterligare två par och ruvar på ägg just nu vilka borde kläckas inom några veckor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Goeldisapa
Goeldisapa
Ladda ned bild
Större vitstrupig tukan
Större vitstrupig tukan
Ladda ned bild
Inkaskrika
Inkaskrika
Ladda ned bild
Brasiliansk tangara
Brasiliansk tangara
Ladda ned bild
Röd ibis
Röd ibis
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Ungas kraft bygger broar mellan samhälle, skola, familj och näringsliv10.6.2019 13:07:00 CESTPressmeddelande

Ungas kraft är en unik satsning, inte bara i Sverige utan i Europa. Satsningen drivs av Universeum tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs Stad och följs av forskare från Göteborgs universitet. Ungas kraft syftar till att få fler unga att klara grundskolan och söka sig vidare till fortsatta studier. På sikt bidrar satsningen till att stödja landets kompetensförsörjning och minska utanförskapet i samhället. 800 elever med familjer samt 200 lärare och annan skolpersonal på Landamäreskolan och Svartedalsskolan deltar i satsningen som nu avslutat det andra läsåret av tre. Efter sommaren går Ungas kraft in på sin näst sista termin.

Mellanstadieelever digitaliserar hälso- och sjukvården – dags för final i DigIt16.5.2019 15:06:26 CESTPressmeddelande

Det råder stor kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn och andra verksamheter med högt IT-fokus – så stor att tillväxten hämmas. Ett underskott på 70 000 personer väntas år 2022. DigIt är skolprojektet som vill bidra till att vända trenden och på måndag den 20 maj är det final på Universeum. Då avgörs vilken klass som skapat den mest innovativa lösningen för en bättre sjuk- och hälsovård och därmed vinner 10 000 kronor till klasskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum