Försäkringskassan

Flexibel sjukskrivning gör det enklare för cancerpatienter att arbeta under behandlingsperioder

Dela

Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen bjuder in till en pressträff för att redovisa erfarenheter och resultat från ett projekt, som är ett unikt samarbete mellan Försäkringskassan, och Västra Götalandsregionen i samverkan med Regionalt cancercentrum i Väst, för att främja hälsa och förebygga sjukfrånvaro.

Inom projektet startades tre delprojekt i Västra Götaland. De tre delprojekten är:

  • Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling
  • Västra Götalandsregionen som arbetsgivare
  • Tidig samverkan i primärvården

Många personer med cancer vill inget hellre än att jobba - även under besvärliga behandlingsperioder. Den flexibla sjukskrivningen har inneburit att personer som genomgår en cancerbehandling har kunnat arbeta när de har känt att de orkar och kan. Det har resulterat i att de har kunnat återvända till arbete tidigare och att det varit enklare att gå tillbaka till arbete.

– Det har varit helt suveränt att kunna anpassa mig efter mitt mående. Jag tror att man jobbar mer av det här. Det hade varit mycket värre att vara sjukskriven helt, säger en patient som gått igenom en cancerbehandling.

Västra Götalandsregionen satsar på att bli Sveriges bästa offentliga arbetsplatser
– Inom Västra Götalandsregionen är det framförallt de längre sjukskrivningarna som ökat bland medarbetare och då främst när det gäller stressrelaterad psykisk ohälsa. Nu vill vi agera för att skapa friskare arbetsplats, säger Ari Kokko, delprojektledare.

I projektet har man bland annat satsat på att ge chefer utbildning i hälsofrämjande ledarskap.  En annan insats har varit att identifiera tidiga signaler för stressrelaterad ohälsa genom en screeningenkät och erbjuda medarbetare som är i riskzonen stöd för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro.  

Samarbete ger framgång
I det tredje delprojektet Tidig samverkan i primärvården, har hälso- och sjuk vården börjat arbetat mer strukturerat med hjälp av en ”guide” för att tidigt i en sjukskrivning ta kontakt med till exempel läkare, arbetsgivare, socialtjänst, Arbetsförmedling och Försäkringskassan.

– Vårt tidiga samarbete har gett oss mer nöjda patienter, och minskat oro och stress kring sin situation. Samtidigt har det också lett till en bättre arbetsmiljö för medarbetarna inom vården som upplever att de nu har snabbare kontaktvägar inom vårdcentralen och bättre förståelse för varandras arbetsuppgifter, Mats Swanberg, delprojektledare.

– Gemensamt för de tre delprojekten är att vi har sett att när vi jobbar nära tillsammans med sjukskrivningar så ger det gott resultat. Alla aktörer behövs för att nå bästa framgång, säger Malin Jalonen Nilsson, projektledare.

 

Pressträff
I samband med konferensen bjuder vi in till en pressträff torsdagen den 30 november kl. 12.15–12.45 Medverkar gör Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör Försäkringskassan, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, samt projektledare Malin Jalonen Nilsson, delprojektledarna Zarah Nettervik, Ari Kokko och Mats Swanberg. Det finns också möjlighet att närvara under konferensen kl. 9.30–15.30.

Wallenbergs konferenscentrum, Medicinaregatan 20 A Göteborg
Anmäl gärna att du kommer:
Susanna Paulsson, susanna.paulsson@forsakringskassan.se

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum