FN:s World Food Programme (WFP)

Flexibelt kärnstöd möjliggjorde WFP:s arbete under 2018 med att nå världens mest utsatta människor

Dela

KÖPENHAMN – FN:s World Food Programme (WFP) tog emot 440 miljoner amerikanska dollar (cirka 3,9 miljarder svenska kronor) i flexibelt kärnstöd under 2018, det motsvarar en tioprocentig ökning jämfört med 2017. Flexibelt kärnstöd ger WFP möjligheten att använda finansieringen där behoven är som störst och flexibiliteten till att agera i oförutsedda katastrofer, samt att upprätthålla den livsnödvändiga assistansen i bortglömda och utdragna kriser.

Foto: WFP/ Giulio d'Adamo
Foto: WFP/ Giulio d'Adamo

Tillgängligheten av flexibelt kärnstöd hjälpte WFP att i ett tidigt skede starta insatserna i Sahelregionen efter den värsta torkan på fyra år. WFP nådde där över tre miljoner människor med livsmedelsassistans och kunde avvärja en storskalig livsmedelskris. Allokeringar av flexibelt kärnstöd hjälpte WFP att upprätthålla assistansen till nästan 900 000 rohingya-flyktingar i Bangladesh, utöka stödet för de på flykt i Colombia, samt ge stöd till jordbrukare som stod inför en allvarlig torka i Madagaskar. 

”Det är rätt enkelt: flexibelt kärnstöd gör att WFP kan agera i tid, vara mer effektiva och leverera den maximala påverkan för varje bidrag vi får” säger WFP:s VD David Beasley. ”Ett antal regeringspartners ser den skillnad som flexibelt kärnstöd gör och hur det minskar kostnaderna. Vi uppmanar fler regeringspartners att ge denna typ av finansiering: planerad, icke-öronmärkt och tillgänglig över flera år.”

I en överenskommelse kallad Grand Bargain, som ingicks vid världstoppmötet om humanitära frågor 2016, åtog sig de ledande givarna att gradvis minska öronmärkningen, i syfte att nå det globala målet att 30 procent av den humanitära finansieringen ska vara belagt med mindre restriktioner till 2020.

Regeringar som ger flexibelt kärnstöd är fortfarande i minoritet. Flexibelt kärnstöd motsvarar bara sex procent av WFP:s totala finansiering 2018, långt under de 20% WFP mottog i 2002.

Under 2018 ledde Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Norge, Danmark, Australien, Kanada, Irland och Belgien vägen i att ge WFP flexibelt kärnstöd. Schweiz, Tyskland, Belgien och Kanada var de största givarna till WFP:s Immediate Response Account. Det är organisationens mest flexibla finansieringsfacilitet som möjliggör aktivering av livräddande assistans inom 24 timmar från att en katastrof inträffar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: WFP/ Giulio d'Adamo
Foto: WFP/ Giulio d'Adamo
Ladda ned bild

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme – räddar liv i katastrofer och förändrar liv för miljontals människor genom hållbar utveckling. WFP arbetar i mer än 80 länder runtom i världen och ger livsmedelsassistans till människor fast i konflikt och katastrofer. WFP lägger grunden för en bättre framtid. 

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnstöd till WFP. Det stöd som ges som kärnstöd ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnstöd hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

Sverige står medvärd till konferens i Genève för att mobilisera resurser till Jemen – världens värsta humanitära katastrof25.2.2019 15:33:26 CETPressmeddelande

KÖPENHAMN– FN:s World Food Programme och andra medlemmar av det humanitära samfundet kommer delta i givarkonferensen i Genève imorgon, tisdagen den 26:e februari, för att mobilisera resurser till katastrofen i Jemen. 20 miljoner människor, vilket motsvarar 70 procent av befolkningen, har en otrygg livsmedelsförsörjning som är så pass allvarlig att de inte vet varifrån de ska få tag på nästa måltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum