FN:s World Food Programme (WFP)

Flexibla givare som Sverige stödjer WFP med 180 miljoner amerikanska dollar för att arbeta i kriser och stärka motståndskraft

Dela

STOCKHOLM – Det humanitära systemet står inför större behov än någonsin. Sverige leder en grupp av länder som ser till att FN:s World Food Programme (WFP) har flexibel finansiering för att möta det akuta humanitära behovet vid plötsliga eller bortglömda och utdragna kriser.

Foto: WFP/Saikat Mojumder
Foto: WFP/Saikat Mojumder

Tack vare länder som Sverige, kunde WFP nyligen allokera 180 miljoner amerikanska dollar till cirka 60 landsinsatser. Allokeringen kommer stödja de livräddande insatserna i Syrien, Jemen, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo. Det kommer också stödja långsiktiga utvecklingsprojekt och livsmedelsassistans till flyktingar och internflyktingar. 

’’Flexibla bidrag ger oss den frihet som vi behöver för att agera snabbare, hålla kostnaderna nere och planera långsiktigt samt undvika avbrott i vårt livräddande arbete,’’ säger WFP:s verkställande direktör David Beasley. ’’För att givarnas pengar ska komma till mest nytta, uppmanar vi fler länder till att ge oss donationer som är icke-öronmärkta, planerade och användbara över flera år.’’ 

Med stöd från regeringspartners och andra partners, står WFP nu samtidigt inför sex storskaliga hungerskriser utan motsvarighet. Vare sig det handlar om att undvika svält i Sydsudan eller stötta folkgruppen Rohingya i världens snabbast växande flyktingkris i Bangladesh, är WFP en avgörande del för de internationella insatserna i att undvika svält.

Flexibla bidrag gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt. Men trots det är de flexibla bidragen fortfarande en minoritet av WFP:s totala finansiering då många specificerar hur och vart pengarna skall spenderas. 

I nästan ett decennium har Sverige varit den största givaren av flexibel finansiering till WFP. Sverige gjorde nyligen ett historiskt åtagande om 370 miljoner amerikanska dollar i flexibel finansiering till WFP under de kommande fyra åren (2018-2021). Sveriges ledarskap i flexibel finansiering är speciellt då mer än 90 procent av regeringars bidrag till WFP är öronmärkta till specifika insatser och aktiviteter. 

Den senaste allokeringen gjordes med bidrag från Danmark, Irland, Kanada, Kina, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Sverige, Storbritannien och Tyskland. Bidrag från den privata sektorn var också en del utav denna allokeringen.  

I en överenskommelse kallad Grand Bargain, som ingicks vid världstoppmötet om humanitära frågor 2016, åtog sig de ledande givarna att gradvis minska öronmärkningen, i syfte att nå det globala målet att 30 procent av den humanitära finansieringen ska vara belagt med mindre restriktioner till 2020.

Topp tio flexibla givare och finansieringsresurser till WFP under 2017 (USD)

  1. Sverige 70,731,620
  2. Storbritannien 51,746,442
  3. Nederländerna 46,712,553
  4. Norge 33,265,744
  5. Tyskland 32,007,661
  6. Danmark 30,916,844
  7. Australien 28,919,330
  8. Kanada 23,472,373
  9. Irland 18,262,632
  10. Italien 12,390,445

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: WFP/Saikat Mojumder
Foto: WFP/Saikat Mojumder
Ladda ned bild

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme (WFP), är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger världen över. WFP levererar livsmedelsassistans i nödsituationer och arbetar för att stärka samhällens näringssituation samt att bygga upp samhällens motståndskraft. Varje år assisterar WFP cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder.

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

BURKINA FASO I EPICENTRET AV DRAMATISK HUMANITÄR KRIS I CENTRALA SAHEL19.11.2019 11:30:00 CETPressmeddelande

EMBARGO TISDAG 19 NOVEMBER KL. 11.30 OUGADOUGOU – Förenta Nationernas World Food Programme (WFP) varnar idag om en eskalerande humanitär kris som drivs av vidsträckt våld och de långvariga effekterna av klimatförändring som drabbat Burkina Faso och grannländerna i centrala Sahel i Västafrika. WFP sade att de humanitära insatserna snabbt måste trappas upp för att skydda och rädda liv i Burkina Faso och den omgivande regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum