Ticket

Flyg överlägset vanligast färdmedel i sommar

Dela

81 procent av de svenskar som planerar en utlandsresa i sommar väljer att resa med flyg, medan bilen hamnar på plats två. Tågets ökade efterfrågan har under våren diskuterats flitigt, och i sommar planerar 18 procent att resa med tåg till semesterresmålet. Buss och båt som färdmedel är minst vanligt. Detta visar Tickets Sifoundersökning.

- Sommaren är årets mest reseintensiva period, och många vill inte riskera att hela semestern blir kall och regnig utan väljer att åka på en utlandsresa söderut. Drygt 8 av 10 svenskar som planerar en utlandssemester i sommar kommer att ta flyget, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Efterfrågan på internationella tågresor ner på kontinenten har under det senaste året ökat, men från mycket låga nivåer. Inför sommarens utlandsresor är flyget det totalt dominerande färdsättet, som hela 81 procent av alla svenska resenärer planerar att använda. 27 procent uppger att de planerar att ta bilen i sommar och 18 procent uppger att de planerar att resa med tåg.

Inte helt oväntat är det klart fler resenärer boende i Sydsverige som planerar att resa med tåg i sommar – närheten till kontinenten förkortar och förenklar. 32 procent av resenärer från Sydsverige uppger att de planerar en tågresa i sommar, medan 73 procent kommer flyga. Män i åldersgruppen 30-49 åker i större utsträckning tåg i sommar (25 procent), jämfört med övriga resenärer. De uppger också i lägre utsträckning än övriga att de kommer flyga i sommar (69 procent).

Det är dock ovanligt att tåget helt ersätter flyget om man ska längre bort än till Danmark eller Tyskland, och under sommarsemestern är tåget istället ett allt vanligare komplement till en flygresa.

- Att resa med tåg utomlands är att välja en helt annan resa än att flyga – det är nästan svårt att jämföra. Det tar ca 30-40 timmar ner till Medelhavet, med flertalet byten, så tåget används framförallt för att ta sig den sista sträckan till slutdestinationen efter att man flugit till exempelvis Paris, Wien, Zürich, Madrid eller Milano, säger Katarina Daniels.

De yngre resenärerna i åldern 18-30 planerar i minst utsträckning att använda bilen som färdmedel. Endast 20 procent planerar att resa med bil i sommar. I denna ålder är bilägandet betydligt lägre än bland de äldre resenärerna, varför bilen som färdmedel inte är lika lättillgängligt.

Med vilket/vilka färdmedel kommer du att resa till din utlandssemester i sommar?

(Fler svarsalternativ möjliga)

  1. Flyg, 81 procent
  2. Bil, 27 procent
  3. Tåg, 18 procent
  4. Båt, 9 procent
  5. Buss, 7 procent
  6. Annat, 2 procent
  7. Tveksam, vet ej, 1 procent

Källa: Ticket Sifoundersökning, riksrepresentativt urval


För mer information kontakta:

Katarina Daniels
PR- och kommunikationsansvarig Ticket
katarina.daniels@ticket.se, 073-683 06 32

Kontakter

Katarina DanielsPR- och kommunikationsansvarig

Som PR- och kommunikationsansvarig är jag ansvarig för Tickets externa kommunikation och varumärke. Varmt välkommen att kontakta mig med frågor kring allt från bokningsstatistik, topplistor, kriskommunikation och samarbetsförslag till allmänna reserelaterade frågor.

073-683 06 32katarina.daniels@ticket.se

Bilder

Dokument

Om

Ticket
Ticket
Värmdövägen 84
131 08 Nacka

https://www.ticket.se/

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med en omsättning på ca 6,5 miljarder kr, som ägs av det privata investmentbolaget Braganza. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med ett 70-tal butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en omnikanal-strategi. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Bolaget har ca 350 årsanställda.

 

https://www.ticket.se/blogg/ 

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Split går om Mallorca som mest bokade resmål i sommar24.2.2020 07:50:00 CETPressmeddelande

Fler svenskar än i fjol vill resa utomlands i sommar, och resebokningarna ökar med knappt 12 procent. Den nutida klassikern Split, som är inkörsporten till Kroatiens alla ljuvliga sol- och badresmål, tar över som det mest bokade resmålet efter Mallorca, som under lång tid legat på plats nummer ett. Även Bangkok ökar rejält, men Lissabon är dock sommarens främsta reseraket, enligt ny statistik från Ticket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum