Umeå kommun

Flygfoton över Umeå stad finns nu som öppna data

Dela

Är du intresserad av ett flygfoto över ditt hus? 10 000 flygfoton över Umeå stad finns nu publicerade på kommunens portal för öppna data. Fotografierna kan laddas hem och är fria att använda.

– Vi vet att många tycker det är intressant med flygfoton över egna huset eller området där man bor. Därför känns det väldigt roligt att göra dessa flygfoton tillgängliga för alla, säger Veronica Grahn, delprocessledare Geografiska data, Lantmäteri.

Fotografierna togs under sommaren 2019. De är tagna snett ovanifrån i de fyra väderstrecken samt rakt ovanifrån. Flygplanet flög fram och tillbaka över Umeå i Öst-Västlig riktning i 31 olika vändor/stråk medan kameran, som var kopplad till en GPS, tog bilder i förutbestämda intervaller. På så sätt kom hela staden med på bild. Fotografierna har använts för att skapa en 3D-modell. 3D-modellen används bland annat för att visualisera olika typer av stadsutvecklingsprojekt. Flygfotograferingen har finansierats genom projektet RUGGEDISED, ett EU-projekt där Umeå tillsammans med Rotterdam och Glasgow samverkar för att utveckla smarta stadsdelar och städer med hållbara och digitala lösningar.

Här finns flygfotografierna i Opendata Umeå (www.umea.se/flygfoto)

Här finns 3D-modellen (https://kartor.umea.se/3d/stadsmodell/).

Vad är Opendata Umeå?

Umeå kommun arbetar med att publicera kommunens data som öppna data. Det betyder att det är fritt för den som vill att återanvända data på det sätt man vill, utan att det kostar något.

Via en webbportal synliggörs informationen för att ge en pedagogisk överblick av innehållet. Syftet är att medborgare, företag, forskare och offentlig verksamhet ska kunna använda detta informationsflöde i sitt arbete, som grund för beslut samt för att kunna delta i och bidra till stadens utveckling.

Mer information

Veronica Grahn
Delprocessledare Geografiska data
090-16 13 95
veronica.grahn@umea.se

Olle Åberg
Kartingenjör
090-16 25 93
olle.aberg@umea.se

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum