Trafikverket

Flygtrafiken till Gällivare säkrad i vinter

Dela

Trafikverket och flygoperatören Nordic Aviation Group AS har säkrat flygtrafiken till Gällivare under den kommande vintern. Avtal har tecknats om en annan flygplanstyp som klarar de nya internationella friktionskraven.

Foto: Gudellaphoto
Foto: Gudellaphoto

Strax före sommaren stod det klart att det jetflygplan som trafikerar Gällivare flygplats inte skulle klara de nya regler att mäta friktionsvärden som den internationella civila luftfartsorganisationen, ICAO meddelat skall gälla från och med augusti i år.

Lösningen blev att nuvarande jetflygplan CRJ 900 som trafikerar sträckan Arlanda–Gällivare via Arvidsjaur ersätts med ett turboprop flygplan ATR 72 som klarar de nya reglerna för friktionsvärden mot landningsbanan.

–Från och med 1 oktober kommer flygtiden att bli något längre och antalet säten per flight något färre. Men det senare kommer att kompenseras med utökat antal turer i veckan vilket i slutänden leder till sammanlagt fler platser, säger Håkan Jacobsson på Trafikverket.

Förhoppningen är nu att Gällivare flygplats ska söka och bli en så kallad SPWR Specially Prepared Winter Runway till vintern 2022/2023 vilket medger en återgång till jettrafik.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Håkan Jacobsson, utredningsledare, 010-123 61 60

Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Gudellaphoto
Foto: Gudellaphoto
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum