Jönköpings kommun

Flyktingar väntas återigen till Västerhäll

Dela
Omkring 150 flyktingar väntas snart kunna flytta in i anläggningsboendet Västerhäll i Tenhult. Jönköpings kommun har kommit överens med Migrationsverket om ett avtal för boendet som gäller från 1 juni.

- Vi är glada att kunna ställa upp och ta emot de flyktingar som söker sig till oss, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.

När Migrationsverket tidigare i vår ändrade sin prognos för antalet flyktingar som skulle komma till Sverige bedömdes det inte längre finnas ett behov av evakueringsboenden i Jönköpings kommun. De flyktingar som redan flyttat in på Västerhäll fick plats på Migrationsverkets anläggningsboenden på andra platser i landet.

Västerhäll öppnar igen

1 juli träder en ny lag i kraft som ska fördela flyktingar jämnare över landet. Jönköpings kommun har preliminärt fått tilldelat att ta emot 403 flyktingar.

- De som kommer till oss nu i det första skedet kommer alla att bo på Västerhäll. När vi senare tar emot fler människor så kommer vi att kunna öppna fler boenden, säger Sofia Backéus, som samordnar mottagandet när det gäller ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun.

På senare tid har allt fler flyktingar, som under en period bott hemma hos privatpersoner, hört av sig till kommunen för att få hjälp med en ny bostad. Nu när avtalet med Migrationsverket är klart, och bland annat reglerar ersättningar till kommunen, kan Västerhäll öppna igen.

Migrationsverket uppskattar att det redan bor omkring 160 flyktingar från Ukraina i Jönköpings kommun, men främst i privatbostäder. Runt 50 av dessa är barn i skolåldern och undervisas i kommunens skolor.

Kraftsamlade kring flyktingmottagandet

När Rysslands krig mot Ukraina bröt ut i slutet av februari i år kraftsamlade Jönköpings kommun och civilsamhället tillsammans för att skapa ett så gott flyktingmottagande som möjligt. Det var många som hörde av sig till kommunen om att de kunde hjälpa flyktingar med olika saker.

- Vi är väldigt tacksamma för det gensvar vi fick från civilsamhället och vi har nu en lång lista på personer som vi kommer kunna kontakta för att bidra med exempelvis sommaraktiviteter för barn eller liknande, säger Sofia Backéus.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Krisberedskapen går framåt – satsning på trygghetspunkter och skolor vid kris19.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetet med att förstärka Jönköpings kommuns krisberedskap pågår för fullt. Förra våren satsade kommunen 45 miljoner kronor extra på beredskap inom bland annat IT-säkerhet och reservkraft till exempelvis äldreboenden. Media bjuds nu in till en presskonferens där företrädare för Räddningstjänsten och Utbildningsförvaltningen kommer att berätta mer om arbetet med särskilda trygghetspunkter och etableringen av förskolor och skolor som ska fungera vid kriser. Tid: 22 maj klockan 10.00 Plats: Räddningstjänsten, Glansgatan Jönköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum