Civil Rights Defenders

FN kritiserar Sveriges efterlevnad av tortyrkonventionen

Dela
Senare idag lämnar FN:s kommitté mot tortyr sina synpunkter på hur Sverige lever upp till tortyrkonventionen. Sverige väntas få kritik inom flera områden, bland annat kring brister i asylsystemet. Civil Rights Defenders kan kommentera på kritiken.

Den 9–10 november förhördes Sverige av kommittén, vars uppgift är att granska hur FN:s medlemsstater lever upp till tortyrkonventionen och peka på de brister som behöver åtgärdas.

Inför förhöret i Genève skickade Civil Rights Defenders in en alternativrapport* till FN och listade en rad människorättskränkningar i Sverige som omfattas av konventionen, till exempel allvarliga brister inom asylsystemet.

I rapporten pekar vi bland annat på problematiken kring osäkra medicinska åldersbedömningar och att asylprocesser ofta inte anpassas till behov för personer med psykosociala funktionsnedsättningar, såsom allvarlig PTSD. Vi belyser även brister i bedömningar av asylberättelsers tillförlitlighet och lyfter problem kring identifiering av tortyroffer och tortyrskadeutredningar. Sammantaget visar rapporten på allvarliga brister i asylsystemet, vilka leder till att människor får felaktiga asylbeslut och riskerar utvisas till länder där de riskerar tortyr eller annan illabehandling.

Tidigare skarp kritik från FN

Sverige har tidigare fått skarp kritik från FN för brister inom asylsystemet. Senaste gången Sverige granskades av kommittén mot tortyr, 2014, fick Sverige bland annat kritik kring förvar av migranter. Kritiken gällde till exempel förvarstagande som inte är nödvändiga och som sker under alltför lång tid. Kritiken rörde också att förvarstaganden i vissa fall äger rum på häkten i stället för i Migrationsverkets förvarslokaler. Sverige fick också kritik för bristande riktlinjer och utbildning för Migrationsverkets personal gällande identifiering av tortyroffer under asylprocessen och utredning av tortyrskador. Dessutom uppmärksammade kommittén bristfälliga mottagningsförhållanden för barn som sökte asyl utan sina vårdnadshavare.

Kontakta oss

Här listar FN-kommittén alla sina rekommendationer till Sverige (publiceras senare idag). Vi kan kommentera FN-kommitténs kritik som rör asyl- och migrationsfrågor. Kontakta oss på 076 576 27 62 eller press@crd.org.

Kort om granskningen

I samband med granskningen har regeringen skickat en rapport till FN-kommittén om hur Sverige lever upp till konventionen. Civilsamhället har haft möjlighet att skicka in alternativrapporter. En tid efter att rapporterna skickades in förhördes Sverige av FN-kommittén, som nu lägger fram sin kritik och ger rekommendationer kring vad som behöver åtgärdas. Samtliga medlemsstater granskas med jämna mellanrum.

Civil Rights Defenders var på plats i Genève i samband med förhöret för att bevaka utfrågningen av Sverige och presentera de brister vi identifierat. Läs vår alternativrapport här*.

*Civil Rights Defenders alternativrapport skickades in september 2020. Senare ändringar i Sveriges asyl- och migrationspolitik omfattas därför inte av rapporten.

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Förlust i Arbetsdomstolen: Kvinna nekad arbete på grund av slöja – plagget anses provocera13.12.2023 13:50:01 CET | Pressmeddelande

I dag kom domen i fallet där Civil Rights Defenders stämt en arbetsgivare för att ha nekat en muslimsk kvinna arbete på grund av att hon bar slöja. Arbetsdomstolen gav arbetsgivaren rätt. – Vi är besvikna över domen. Policyer som förbjuder slöja är problematiska ut ett diskriminerings- och religionsperspektiv. Det drabbar muslimska kvinnor oproportionerligt och nekar dem möjligheter på arbetsmarknaden på ett sätt som vi menar står i strid med lagstiftningen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Ny rapport: Ett år med Tidöavtalet – “Det är helheten som oroar”12.12.2023 06:58:00 CET | Pressmeddelande

I dag släpper Civil Rights Defenders en rapport som granskar den utveckling som skett under ett år med Tidöavtalet utifrån ett demokrati- och rättighetsperspektiv. Rapporten släpps samtidigt som Tidöparterna presenterar Tidöavtalet 1.1. – Sveriges demokrati står än så länge stark, men i granskningen ser vi en utveckling som oroar. Ett stort antal förslag och beslut som presenterats det senaste året inskränker eller strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter. Detta är en utveckling som riskerar att försvaga Sveriges demokrati, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye