Försäkringskassan

Fokus krävs för en låg och stabil sjukfrånvaro

Dela

Försäkringskassans årliga uppföljning av sjukfrånvarons utveckling i Sverige visar på stora variationer över tid. Bara under 2000-talet har sjukpenningtalet svängt kraftigt vid två tillfällen. Målet om en låg och stabil sjukfrånvaro kräver långsiktigt fokus från alla inblandade aktörer.

- När sjukskrivningarna vänder nedåt tenderar fokus att skifta bort från sjukförsäkringen och historiskt har det lett till ökad sjukfrånvaro igen. Det är en stor utmaning och även ett stort ansvar för oss och andra aktörer att se till att sjukfrånvaron hålls på en jämn och stabil nivå, säger Maria Hemström-Hemmingsson, t.f. generaldirektör på Försäkringskassan.

Den nedgång som för närvarande kännetecknar sjukskrivningarna går till stor del att härleda till regeringens uppdrag till Försäkringskassan från 2015 att öka rättssäkerheten och stärka handläggningen vid tidsgränserna i rehabiliteringskedjan. Ett arbete som har genomförts samtidigt som andelen ändrade beslut i omprövning minskar och förvaltningsrätternas ändrade beslut ligger på den lägsta nivån under hela 2000-talet.

Uppföljningen av sjukfrånvaron visar också att avsluten efter ett halvår som inte kommer av ett avslag har ökat markant. Det kan tyda på en ökad medvetenhet kring regelverket för sjukförsäkringen både hos hälso- och sjukvården och hos individen.

- Nu är det extra viktigt att Försäkringskassan fortsätter att arbeta rättssäkert och gör försäkringsmässiga bedömningar, annars riskeras sjukförsäkringens långsiktiga hållbarhet. Samtidigt ska vi stärka samordningen och stödet till individen, i samverkan med andra aktörer, för att underlätta återgången till arbete för dem som är sjukskrivna, säger Maria Hemström-Hemmingsson.                    


Bilagor

Svar på regeringsuppdrag – Uppföljning av sjukfrånvarons utveckling 2018
Sjukpenningtalet januari 2000 - april 2018


Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum