Järfälla Kommun

Fokus på barn i Järfällas tuffa plan mot farliga gifter

Dela

Järfälla kommun tar ett stort och viktigt steg mot en giftfri vardag. Nu är kommunens första kemikalieplan klubbad, och barn och unga är prioriterade.

Nu har Järfälla kommuns första kemikalieplan klubbats i kommunfullmäktige. Syftet med den är att minska andelen potentiellt skadliga, kemiska ämnen i kommunala verksamheter. Exempel på åtgärder som finns med i planen är en ökning av andelen ekologiska livsmedel och hårdare miljökrav på fastigheter.

– Vi vet inte effekten av de kemikalier som finns runt omkring oss, framförallt inte kombinationen – den så kallade cocktaileffekten. Genom den här planen kan vi nu jobba strukturerat för att minska riskerna, säger kommunalrådet Mikael Jämtsved (MP).

Järfälla kommun går längre än gällande EU-lagstiftning i planen. Till exempel genom att fasa ut hormonstörande ämnen som barn är extra känsliga för. Barn och unga är prioriterade i planen.

– Farliga kemiska ämnen i produkter, varor och byggnader riskerar att hamna i miljön, och kan tas upp av växter, djur och människor. Järfälla kommun vill att alla ska kunna vistas i kommunen utan att drabbas av negativa miljörelaterade hälsoeffekter och arbetar därför proaktivt inom området, säger Megha Huber, projektledare för kemikalieplanen.

Mer information

Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd, mikael.jamtsved@jarfalla.se, 073-626 72 19

Megha Huber, miljösamordnare Järfälla kommun, megha.huber@jarfalla.se, 08-580 291 70

Fakta om skadliga kemikalier

Kemikalieproduktionen i världen har ökat kraftigt. En del kemikalier är farliga för människor och miljön och därför behövs kunskap om hur de ska hanteras. Järfälla kommun har en viktig roll i detta, framförallt som inköpare av varor och tjänster och som ägare och förvaltare av kommunala fastigheter.

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum