Uppsala stift

Följ resultatet för kyrkovalet

Dela

På söndag har Uppsala stifts drygt 400 000 röstberättigade möjlighet att göra sin röst hörd när Svenska kyrkans vallokaler öppnar. Den preliminära sammanräkningen av rösterna går att ta del av under valnatten.

Foto: Magnus Aronson
Foto: Magnus Aronson

Söndag den 19 september är det dags för Svenska kyrkan att gå till val. När vallokalerna stänger klockan 20.00 börjar arbetet med att räkna röster. Sammanräkningen går att följa på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/valresultat 

Om väldigt många förtidsröstar i kyrkovalet kan det innebära att det preliminära valresultatet på kvällen den 19 september blir mer osäkert, och att det slutgiltiga valresultatet dröjer längre än vanligt. Anledningen är att förtidsröster runt om i landet ska transporteras till rätt stift där den slutliga sammanräkningen sker. Det slutgiltiga resultatet beräknas vara klart 3-4 veckor efter valet 

I Uppsala stift (Hälsingland, Gästrikland och stora delar av Uppland) är drygt 400 000 personer röstberättigade. Valet består av tre val: till lokala kyrkofullmäktige, regionala stiftsfullmäktige och nationella kyrkomötet. 

Pressbilder finns i Svenska kyrkans bildbank Ikon – sök på ”Kyrkoval 2021”. Nya bilder läggs in löpande, även på valdagen. 

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson
Foto: Magnus Aronson
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum