Folkbildning - en central del av public service

Dela
Hanna Stjärne, VD på SVT Foto: Janne Danielsson/SVT
Hanna Stjärne, VD på SVT Foto: Janne Danielsson/SVT

Utan folkbildningen, som växte fram i början av 1900-talet, hade vi kanske inte haft public service såsom det ser ut idag. Visste du att den folkbildande aspekten än idag är en helt central del av public service?

Om inte annat står det helt klart att så är fallet för den som tar del av 2019 års proposition till riksdagen om framtidens public service, där arbetet med demokrati och folkbildning framhålls som de grundläggande uppdragen. I propositionen står bla:

”Enligt sändningstillstånden ska alla tre programföretagens utbud som helhet präglas av folkbildningsambitioner. /…/ Liksom kommittéen och remissinstanserna anser regeringen att folkbildning fortsatt bör vara en central del av public service-uppdraget.”

Journalisten Christina Jutterström har i Dagens Arena också framhållit folkbildningens förhållande till public service. Hon skriver att hon, då hon var VD för Sveriges Television, brukade hävda att public service-företagen i hög grad bidragit till att Sverige har ett bildat folk. Vidare skriver hon att 1925, då Sverige och svenskarna för första gången fick möjlighet att lyssna till public service-radio, var det en radio där ”statsmakterna beslutat att innehållet skulle gynna just den pågående folkbildningstrenden.

Hanna Stjärne, idag VD på SVT, säger till oss att SVT har som vision att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta.

– Det börjar redan i Bolibompa-åldern, där SVT vill sporra vetgirigheten hos små barn och bygger vidare på det fina arv av klassiska, folkbildande barnprogram som Fem myror är fler än fyra elefanter som präglat generationer av svenskar. I skolåldern finns Lilla Aktuelltmed aktualiteter förklarat för barn i snart sagt varje klassrum, säger Stjärne. Hon menar att det tjusiga med tv-mediet är att det finns många olika sätt att närma sig folkbildning:

– Folkbildning kan vara utmanande granskningar, dokumentärer och faktaprogram, men det kan också vara fredagsunderhållning för hela familjen, som i På Spåret. Jag vill att SVT ska vara inkluderande och bjuda in till folkbildning för alla i Sverige, oavsett intresse eller förkunskaper, avslutar Hanna Stjärne.

Läs mer:

Regeringens proposition 2018/19:136 – Ett modernt public service nära publiken. Villkor2020-2025. https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2019/06/prop.-201819136/


Christina Jutterström i Dagens Arena: Kvinnors längtan efter bildning
https://www.dagensarena.se/essa/kvinnors-langtan-efter-bildning

Nyckelord

Bilder

Hanna Stjärne, VD på SVT Foto: Janne Danielsson/SVT
Hanna Stjärne, VD på SVT Foto: Janne Danielsson/SVT
Ladda ned bild

Om

NBV
NBV
Gammelgårdsvägen 38
112 97 Stockholm

0733 72 63 02http://www.nbv.se

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. NBV lägger särskild vikt vid de frågor som berör alkohol och andra droger, folkhälsa, integration och internationella frågor.

Följ NBV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NBV

NBVs förbundsrektor får scouternas hederspris28.4.2020 11:07:00 CEST | Pressmeddelande

NBVs förbundsrektor Göran Hägerdal fick igår ta emot det ärofyllda priset Bronsvargen. Det är scoutrörelsens högsta utmärkelse som utdelas av Världsscoutkommittén såsom erkänsla för individuellt enastående arbete för scoutrörelsen. Utmärkelsen är också den enda som utdelas av Världsscoutkommittén. Priset har delats ut till svenskar nio gånger, varav två är i livet: vår kung Carl XVI Gustaf och Bertil Tunje. Göran Hägerdal har varit engagerad inom scoutrörelsen sedan 1974. – Det här priset betyder mycket för mig, säger Göran Hägerdal. Jag är stolt och glad men känner också en stor ödmjukhet. Det är viktigt att framhäva att det finns en mängd människor som står bakom. Jag ser utmärkelsen som en symbol för det arbete vi har gjort tillsammans! Motivering: “Göran Hägerdal has dedicated a lifetime of service to Scouting for 45 years starting as a Cub Scout in 1974. Involved in national and worldlevels of Scouting. Göran has been involved and instrumental in many initiatives. Some of these in

Minnesdag för krigets offer7.2.2020 12:57:00 CET | Pressmeddelande

I år är det 25 år efter de våldsamma folkmorden i Bosnien och Hercegovina (1992-1995). Detta vill Bosniska föreningen i Borås tillsammans Bosniskhercegoviska svenska kvinnoförbundet och Studieförbundet NBV hedra genom en minnesdag. Programmet heter ”Sanningen må berättas”, 25 år efter. – Vår organisation vill skapa en mötesplats för kvinnor som varit krigsoffer och som är beredda att vittna om sina egna krigserfarenheter, säger Almedina Sacic, ordförande i BHSKF. Almedina Sacic förklarar varför minnesdagen heter just Sanningen må berättas: – De flesta av oss som kom som flyktingar till Sverige har upplevt kriget. Många har blivit misshandlade och våldtagna. Men det är fortfarande många människor som tror att vi överdriver när vi berättar vad vi varit med om. Nu vill vi lyfta fram våra berättelser, vår sanning. - Varje år har vi haft en minnesdag för Srebrenica, säger Almedina. Vi har också haft Vitabandsdagen i maj. Men det är första gången vi har en minnesdag som riktar sig till kvinn

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye