Stockholms stad

Folke Bernadottes bro är Årets Stockholmsbyggnad 2020

Dela

Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Folke Bernadottes bro på Djurgården tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2020.

Folke Bernadottes bro. Foto: Kasper Dudzik
Folke Bernadottes bro. Foto: Kasper Dudzik

– I en stad som Stockholm som är byggd på öar har broar en avgörande betydelse för hur rörelsemönstren fungerar. Den nya bron är ett fint exempel på hur staden fortsätter koppla samman områden och gör dem mer tillgängliga. Bron är utformad utifrån en Stockholmstradition, i en samtida tolkning, och därför ett bra exempel på hur Stockholm utvecklas framåt, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Sammanlagt kom det i år in drygt 7 000 röster. Vinnaren Folke Bernadottes bro fick nästan 1 700 av rösterna.

Det är elfte året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar ett nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens landskap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slutgiltiga utförande.”

Arkitekt bakom projektet är &Rundquist och byggherre är Kungl. Djurgårdens förvaltning.

–  ”Folkets kärlek, vår belöning”, kan vi säga och travestera Karl XIV Johan som byggde den första bron på platsen. Så roligt att vinna stockholmarnas hjärtan, säger slottsfogde Magnus Anderson, chef för Kungl. Djurgårdens förvaltning.

–  Att få tillföra Djurgården både nya skönhetsvärden och nya samband är fantastiskt roligt. Det är den fjärde bron vi ritar på Djurgården och det är alltid lika spännande, säger arkitekt Henrik Rundquist vid arkitektkontoret &Rundquist.

Folke Bernadottes bro fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Läs mer om tävlingen och tidigare vinnare: http://www.stockholm.se/aretsstockholmsbyggnad

Kontakter

StadsbyggnadskontoretHenrik Brånstad, pressansvarig

Stadsbyggnadskontoret planlägger bostads- och byggprojekt i Stockholm och ansvarar för översiktlig planering och detaljplanering, arbetar med strategisk planering för vatten, buller och klimatfrågor, beviljar bygglov, producerar kartor och hanterar fastighetsbildningsfrågor samt ger bidrag för bostadsanpassning till personer med funktionsnedsättning.

08-508 27 441, 076-122 74 41henrik.branstad@stockholm.se

Bilder

Folke Bernadottes bro. Foto: Kasper Dudzik
Folke Bernadottes bro. Foto: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Gunnar Björkman, Kungl. Djurgårdens förvaltning,  stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson, Henrik Rundquist, &Rundquist, och Magnus Andersson, Kungl. Djurgårdens förvaltning. Foto: Lennart Johansson.
Gunnar Björkman, Kungl. Djurgårdens förvaltning, stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson, Henrik Rundquist, &Rundquist, och Magnus Andersson, Kungl. Djurgårdens förvaltning. Foto: Lennart Johansson.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum