Blodomloppet

Folkfesten Blodomloppet gör comeback i Malmö

Dela

Existensen i fara under pandemin. Men nu gör Blodomloppet comeback i full skala efter tre år. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i Malmö 17 maj. ”Ett fantastiskt tillfälle att påminna om vikten av att GeBlod”, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare på Ge Blod Skåne.

Blodomloppet lockade innan pandemin runt 6000 löpare varje år till Bulltofta Rekreationsområde i Malmö, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största i Sverige. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. Datum för årets lopp i Malmö är 17 maj. Just nu, med två veckor kvar till sista dagen för anmälan, är ett drygt tusental anmälda för löparfesten.

- Blodomloppet engagerar hela föreningen Heleneholms IF. Det är ett roligt och viktigt arrangemang. I år har Specialomloppet premiär, och så kör vi andra året nu med Lilla Blodomloppet också, säger Maria Kvant, tävlingsledare för Blodomloppet Malmö.

Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras. På senare år har även Lilla Blodomloppet tillkommit. Och i år är det alltså premiär för Specialomloppet. Specialomloppet vänder sig till personer med funktionsvariationer och/eller på annat sätt är i behov av personlig assistans. Distansen för loppen är mellan 1,5–3 km med tillgänglighetsanpassade banor. Under 2022 kommer Specialomloppet arrangeras på fem orter där Malmö är en.

Det finns alltid ett behov av att ge blod

Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma vikten av att ge blod och främja en hälsosam livsstil. Och behovet är alltid stort, speciellt nu när det börjar närma sig sommartider och semester.

- Blodomloppet är ett fantastiskt tillfälle att påminna om hur viktigt det är att ge blod. Det är en av våra största rekryteringsinsatser. Det brukar bli mint 40 nya givare på plats varje år, och flera hundra intresseanmälningar, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare på GeBlod Skåne.

- Det är inte alltid blodbrist, men det finns alltid ett behov. Alla dagar. Det går åt en påse blod i minuten, och blod är en färskvara. Behovet är ofta större än vad som finns på lager. Blodet kommer till användning vid cancerbehandlingar, förlossningar, operationer och olyckor, säger Ingrid Johansson.

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 18 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum