Blodomloppet

Folkfesten Blodomloppet tillbaka i Umeå – 5000 anmälda

Dela

Existensen i fara under pandemin. Men nu gör Blodomloppet comeback i full skala. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i Umeå 24 maj. 5000 löpare har anmält sig. ”Ger mycket mer att få träffas”, säger Anne-Marie Österdahl, sjuksköterska vid blodcentralen i Umeå.

Blodomloppet lockade innan pandemin tusentals löpare varje år till Umeå, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. I Umeå avgörs loppet 24 maj. Just nu har 5000 löpare redan anmält sig.

Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras. Och i år är det premiär för Specialomloppet. Specialomloppet vänder sig till personer med funktionsvariationer och/eller på annat sätt är i behov av personlig assistans. Distansen för loppen är mellan 1,5–3 km med tillgänglighetsanpassade banor. Under 2022 kommer Specialomloppet – värd Humana - arrangeras på fem orter där Umeå är en.

"Ett ständigt behov av blod"

Anne-Marie Österdahl, sjuksköterska vid blodcentralen i Umeå, kommer vara på plats med sina kollegor för att värva nya blodgivare.

- Det är jättetrevligt att vi får ha lopp igen. Det ger mycket mer än ett lopp på distans – nu får vi äntligen träffas runt glädjen för att springa. Men det är trevligt att distansloppet är kvar, för det är många som har långt till Umeå och kan då i stället delta på hemort, säger hon.

Österdahl berättar att blodcentralerna lyckas värva några hundra nya blodgivare varje år i samband med loppet.

- Och inte bara det. Uppmärksamheten som Blodomloppet ger väcker tankar hos många människor som i efterhand anmäler sig som blodgivare även om de inte deltar i loppet, säger hon.

Och behovet av blodgivare, det finns.

- Vi har alltid ett behov av blod här i Umeå, speciellt nu inför sommaren. En blodpåse håller bara i sex veckor, säger Österdahl. 

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 18 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum