Stockholms stad

För första gången på 10 år säljer Stockholms stad en tomt i City

Dela

Den 16 mars startar en markanvisningstävling där Stockholms stad säljer en av sina två sista lediga tomter i city – Klara City View. Den aktör som lämnar högst bud, och uppfyller kvalificeringskriterierna vinner anbudstävlingen. Det är en byggrätt på 15 000 m2 för i huvudsak kommersiella lokaler såsom kontor med butiker, caféer och restauranger i gatuplanet.

Flygfoto över tomten Klara city view. Fotograf: Lennart Johansson, Stockholms stad
Flygfoto över tomten Klara city view. Fotograf: Lennart Johansson, Stockholms stad

Tomten Klara City View ligger utmed Klarabergsviadukten, granne med Centralstationen, tunnelbanan och expresståget som går till Arlanda. Kontorshusen som uppförs på platsen får utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset och Gamla stan.
- En svårslagen plats för en aktör som vill erbjuda sina hyresgäster ett av de bästa lägena i city, säger projektledare Victoria Grönros Zimmerman på exploateringskontoret i Stockholms stad.

Stärker kopplingar
Tomten är av stor strategisk vikt för staden. När kontorshus uppförs på platsen med butiker och restauranger längs med Klarabergsviadukten, knyts city tydligare ihop med Kungsholmen. Samtidigt ska kopplingarna mellan Tegelbacken, Klarabergsviadukten och strandpromenaden längs Klara Sjö förbättras.

Överdäckas inför byggande
Idag består marken som ska säljas av en trafiksnurra i två plan med av- och påfartsramper för bilar. Den nedre delen kommer att överdäckas och på överdäckningen ska kontorshusen byggas. Platsen som idag är trafikstörd och bullrig omvandlas till en livfull fortsättning av Stockholms city, samtidigt som tillgängligheten till vattnet stärks.

Flera förslag
Staden kommer att ställa krav på hög arkitektonisk kvalitet, och parallella uppdrag för åtminstone tre arkitektföretag kommer att arrangeras för att säkerställa detta. Volym och utformning ska ta tillvara på platsens topografiska läge med olika nivåer och de nya kontorshusen är tänkta att bli en övergång mellan befintlig bebyggelse och kajen vid Klara Sjö.

Stärker västra delen av City
Närområdet kommer att genomgå en stor förändring framöver. Jernhusen, den dominerande fastighetsägaren i centralstationsområdet har påbörjat ett omfattande stadsutvecklingsarbete där fastigheterna och stadsmiljön däremellan kommer att omvandlas. Det inkluderar bland annat nybyggnation ovan planerad överdäckning av järnvägsspåren intill Centralstationen där området planeras att innehålla bland annat kontor, bostäder och handel. Detta utvecklingsprojekt tillsammans med Klara City View kommer att stärka den västra delen av Stockholm city.

För mer information, kontakta: 
Victoria Grönros Zimmerman, projektledare exploateringskontoret Stockholms stad
Telefon: 08-508 262 58 / 076-122 62 58
E-post: victoria.gronros@stockholm.se

Martin Ottosson, kommunikationsstrateg exploateringskontoret Stockholms stad
Telefon: 08-508 264 42 / 076-122 64 42
E-post: martin.ottosson@stockholm.se

Nyckelord

Bilder

Flygfoto över tomten Klara city view. Fotograf: Lennart Johansson, Stockholms stad
Flygfoto över tomten Klara city view. Fotograf: Lennart Johansson, Stockholms stad
Ladda ned bild
Flygfoto över tomten Klara City view. Fotograf Lennart Johansson, Stockholms stad.
Flygfoto över tomten Klara City view. Fotograf Lennart Johansson, Stockholms stad.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Taikotrummor, kungliga hästar och digitalt dansgolv i Kulturnattens sex timmar långa livesändning!19.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under Kulturnatt Stockholms sex timmar långa sändning “Kulturnatts-TV” får vi inte bara uppleva världspremiären av Aino Tenkanens “Inner Circle” på Konserthuset Stockholm utan också besöka Livrustkammaren och Hovstallet, se indigofärgning till rytmerna av taikotrummor och shinobuéflöjt, dansa på Kvinnohistoriskas och Scenkonstmuseets digitala dansgolv och mycket mer!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum