Huddinge Kommun

För lätt för unga att köpa cigaretter i Huddinge

Dela

Det är för enkelt för ungdomar i Huddinge som inte fyllt 18 år att köpa cigaretter. Vid nästan en tredjedel av kontrollköpen i kommunens nyligen genomförda tillsyn kunde de köpa cigaretter utan att visa legitimation.

Den 28–29 oktober genomfördes kontrollköp av cigaretter i Huddinge kommun. Ett kontrollköp innebär att en ungdom som ser ung ut, men som fyllt 18 år testar att köpa cigaretter utan att uppvisa legitimation. Totalt genomfördes 56 kontrollköp av cigaretter. I 16 av fallen såldes cigaretter utan att ålderskontroll genomfördes. I flera butiker efterfrågades inte åldern alls. Några frågade om ålder och legitimation, men sålde ändå fast kontrollanten inte uppvisade legitimation.

– Att det vid 29 procent av kontrollköpen gick att handla cigaretter utan att visa legitimation är inte alls bra. Det är viktigt att en så central del av lagen följs av handlare i kommunen. Vi ser att det finns en stor risk att ungdomar som inte fyllt 18 år får köpa cigaretter i butiker i Huddinge kommun, säger Alf Klingvall, alkoholhandläggare, Huddinge kommun.

De berörda butikerna har fått information om resultatet både i samband med kontrollköpen och skriftligt i efterhand.

– Tack vare kommunens tillsynsarbete vet vi vilka verksamheter det rör sig om. Kommunen kommer att ha kontinuerlig dialog med handlarna och informera om vilka regler som gäller. Vi kommer också att göra extra tillsynsbesök nästa år hos de verksamheter som sålde cigaretter vid kontrollköpet, säger Love Bergström (M), bygglovs- och tillsynsnämndens ordförande, Huddinge kommun.

Fakta om lag och tobak samt kontrollköp

Lagen om tobak och liknade produkter ställer krav på att ålderskontroll ska göras i samband med köp av cigaretter. Det är det enskilda butiksbiträdet som säljer cigaretterna som ska göra detta. Den enskilde handlaren måste därför ha rutiner för att säkerställa att personalen får information om krav på ålderskontroll.  

Kontrollköpet får inte vara ett underlag för att ge försäljningsstället en sanktion enligt lag om tobak och liknande produkter. Kontrollköpet utgör ett underlag för diskussion med handlaren om hur ålderskontrollen fungerar.

För mer information kontakta:

Alf Klingvall, alkoholhandläggare, miljö- och bygglovsförvaltningen, Huddinge kommun, 08-535 364 69, alf.klingvall-axlev@huddinge.se

Love Bergström (M), ordförande i Bygglovs- och tillsynsnämnden, Huddinge kommun, 08-535 378 07, love.bergstrom@huddinge.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se

Nyckelord

Dokument

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum