Einar Mattsson

"För oss gäller det att hela tiden ligga steget före"— fredagsporträttet med Magnus Björk

Dela

I dagens fredagsporträtt lär vi känna Magnus Björk som organiserar Einar Mattsson-koncernens Logistikcenter. Han är en mycket glad och positiv medarbetare, vilket kanske behövs när han tillsammans med sitt team ska hålla ordning och reda på hundratals människors maskiner och utrustning i mångmiljonprojekt. Magnus gillar digitaliseringens fördelar och har tävlat i SM i en för många okänd tävlingsgren.

Berätta lite kort om din yrkesväg till Einar Mattsson.
— Jag började på Einar Mattsson i februari 2011 tack vare en tidigare chef, som då blivit vd för Einar Mattsson Byggnads AB, som ringde och lockade över mig till företaget. Vi startade då upp det Logistikcenter vi har för alla företagets maskiner och utrustning. Jag samordnar även koncernens fordonsflotta av servicebilar och förmånsbilar.

Logistik är för många en utmaning. Vilken är er största utmaning, och hur tar ni er an den?
— För oss gäller det att hela tiden ligga steget före och veta vilka maskiner eller utrustning som kommer att behövas i projekten.

Vad är roligast med att sköta koncernens logistik? Hur föddes det intresset?
— Jag har alltid gillat ordning och reda och “var sak på sin plats”, så då är det utmanande och roligt att ansvara för Einar Mattssons Logistikcenter. Det är roligt att ha kontakt med våra projekt och att hitta bra lösningar för att underlätta för kollegorna i produktionen.

Har digitaliseringen av koncernen förbättrat och underlättat och sparat kostnader?
— Att digitalisera vår verksamhet är väldigt viktigt. Vi har flera stödsystem som hjälper oss. Bland annat Equipment Loop där vi har full koll på varje inhyrd maskin i projekten. Där tidsätter vi hur länge produkten behövs och när arbetsmomentet är klart, så att den ansvarige personen får en notis om att det är dags att boka en retur eller att förlänga hyrestiden. På så sätt sparar vi pengar och undviker att det ligger outnyttjade maskiner kvar i projekten som behövs bättre i ett annat projekt. Även våra digitala möten via Teams fungerar väldigt smidigt och sparar både restid, tid och pengar.
Det kändes väldigt bra att Einar Mattsson redan hade utbildat all personal i Teams innan Covid-19 skakade om vår vardag.

Om man snabbt vill få en bra inblick vad det pratas om i byggbranschen kring just logistik, vilka är dina källor för att hänga med i dina domäner?
— Först och främst är det via sociala medier och olika nätverk. Jag lyssnar även på olika poddar, bland annat Hela Kedjan, som är både rolig och intressant. (Hela kedjan är en podcast där Nima Assadi bjuder in gäster till samtal om samhällsbyggnad.)

På en byggarbetsplats finns underentreprenörer och olika yrkesgrupper som samsas om ytan och förvaring av maskiner. Hur vet man vems maskiner som är vems?
— Logistikcentrets utrustning är noga uppmärkt med ingraverade individnummer, brännmärkta med EM Bygg, dekaler och är till viss del målade med blå färg. Då är det lätt att känna igen våra produkter samt att det förhoppningsvis inte blir lika attraktivt för tjuven. Vi har kunnat hämta våra maskiner på Polisens stöldgodsavdelning ibland tack vare att vi märkt dem så tydligt.

Vilka satsningar gör du för att öka innovationstakten i bolaget?
— Logistikcentret har exempelvis nyligen börjat rondera på byggprojekten. Det innebär att vi varje vecka besöker samtliga projekt, stämmer av maskiner och följer upp mot våra checklistor med punkter som skall kontrolleras och åtgärdas vid behov. Där och då uppkommer alltid idéer och nya förslag till lösningar.

Vem ser du upp till yrkesmässigt på EM, varför?
— Oj, vilken svår fråga. Jag tycker att så många kollegor här gör ett enormt bra arbete.

Vilken typ av ledare är du som chef?
— Jag ser mig mer som en lagspelare som leder än en chef som pekar med hela handen. För mig är det viktigaste att vara med och skapa bra relationer, ha roligt och trivas på jobbet. Då blir det lättare att uppnå våra mål.

Vad tror du att de som har dig som chef säger om dig?
— De tycker förhoppningsvis att jag är en bra chef och att vi har roligt tillsammans, men att jag samtidigt kan ställa tydliga krav.

Finns någon devis/motto som är din ledstjärna i ditt ledarskap?
— “Se människan” — för mig är det viktigt att se alla, även personer som inte är lika lyhörda som andra. Jag tror att en kollega som blir uppmärksammad och känner sig delaktig också kommer att göra det där lilla extra som ofta behövs.

Vad kan Einar Mattsson göra för att uppmuntra dagens yngre, generationerna Z och Y, att gilla vår bransch och oss som arbetsgivare?
— Då är det viktigt att vi är digitala och kan inspirera branschen till ökad produktivitet. Jag tror många i generationen Y och Z kommer att vilja jobba med projektanställningar istället för en traditionell fast anställning för att kunna hoppa emellan spännande projekt.

Alla bolag gör stora klimatomställningar idag. Vilka klimatomställningar står ni på Logistikcenter för inom koncernen idag?
— Där kan jag nämna att vi bland annat har övergått till LED-belysning i all vår byggbelysning. Vi sparar enormt mycket energi. Tack vare att LED-lamporna också har längre livslängd så har det även blivit mer lönsamt. Just nu är jag fokuserad på cirkulärt byggande, hur kan vi återbruka material från våra ROT- och nyproduktionsprojekt på ett ännu bättre sätt än vad vi gör idag.

Vad har du för intressen? Vad gör du på din fritid?
— Jag har ett stort intresse för veteranmopeder. Just nu har jag två pågående renoveringar igång som håller mig sysselsatt med att leta rätt på delar i hela Europa. Annars trivs jag med att sköta om familjens hus och vår trädgård i Kungsängen.

Hur ser en ledig favoritlördag ut för dig?
— Den tillbringar jag gärna med min familj! Vi börjar dagen med frukost ute på altanen i solskenet, det blir lite trädgårdspyssel och jag tar en moppetur med någon Zündapp-moppe. Vi avslutar sedan kvällen med en riktigt god middag framför grillen.

Berätta något vi inte vet om dig.
— Jag har tävlat i SM i bil-ljud och spelade där som högst 146 dB, vilket är väldigt högt. Särskilt basen, för på högsta volym så svartnar det nästan för ögonen. Bilen jag hade, en Toyota Celica, var som ett rullande diskotek kan man säga och väckte stor uppmärksamhet då.

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?
— Det skulle nog vara att kunna resa fram och tillbaka i tiden.

Om du fick välja att träffa en person (idol/kändis/guru) en hel dag, vem skulle du välja?
— Här skulle jag utnyttja min superkraft och hänga en hel dag med Adam Alsing och ha avrått honom från att gå på en fest på kvällen ...

Nyckelord

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Jag omges alltid av pådrivande och engagerade kollegor” — fredagsporträttet med Mesut Tosun23.10.2020 10:15:16 CESTBlogginlägg

Idag siktar vi strålkastaren mot en av Einar Mattssons viktiga platschefer, Mesut Tosun. Han är en glad, tydlig och målinriktad person som fick nya tankar om sig själv efter en ledarskapsutbildning. Efter en händelserik arbetsdag läggs tid på familjen, musik och fotboll. Vi får också veta, lite oväntat, att han har en särskild förkärlek för snöänglar.

"Jag uppskattar helhetstänket och långsiktigheten som krävs när man renoverar " — fredagsporträttet med John Magnusson16.10.2020 10:00:00 CESTBlogginlägg

John Magnusson är projektledaren som spritter av energi, som aldrig räds att ställa en fråga när han inte kan eller förstår, men som alltid vill förstå. Han njuter som mest tillsammans med andra och gillar renoveringarnas komplexitet och utmaningar. John har alltid siktet på, och tror alltid att alla kan bli ännu bättre. Mellan fasader och fotbollsmatcher pågår hans liv. Ta del av en oerhört uppskattad medarbetare från Einar Mattsson här.

”Jag är så uppriktigt glad och stolt att få vara en del av Einar Mattsson” — fredagsporträttet med Annika Otterstål9.10.2020 10:00:00 CESTBlogginlägg

Annika Otterstål är kvinnan som bjuder alla hon möter på ett leende och som snabbt blir hyresgästernas favorit. Hon har yrkesväxlat både utanför och inom Einar Mattsson-koncernen och låter nyfikenheten driva henne framåt. Löpning och mat är stora intressen, särskilt tillsammans med vännerna. Annika är verkligen en social begåvning utöver det vanliga.

"Vårt ägande är både synligt och personligt" — fredagsporträttet med Kristina Ränk2.10.2020 10:00:00 CESTBlogginlägg

Hon har ett stort hjärta och ett skarpt intellekt. Idag möter vi Kristina Ränk, en av delägarna till Einar Mattsson-gruppen. Livet och företagandet pågår mellan byn vid de sydligaste delarna av Bottenhavet och huvudstaden. Hon är släktkär, engagerad och nyfiken. Här får du läsa om hennes bästa sommarminne, om tankarna kring våra ungdomars framtidstro och hur hon är lik Einar.

”De flesta människor har en större potential än vad de tror”— fredagsporträttet med Anna Hellman25.9.2020 10:00:00 CESTBlogginlägg

Idag riktar vi strålkastarljuset på Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Hon räds inga motgångar, lyssnar fokuserat på erfarna kollegor och är särskilt förtjust i ordning och reda, ansvar och hårt arbete. Anna gör gärna ett marklyft med tunga vikter på fritiden, har tidigare studerat kinesiska och gillar att få jobba med en expanderande huvudstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum