Örnsköldsviks Kommun

Föräldrabyrå – nytt stöd för vårdnadshavare i Örnsköldsvik

Dela

En stärkt föräldraroll främjar barns hälsa och utveckling – det är grundidén bakom den föräldrabyrå som kommunen nu introducerar i Örnsköldsvik.

Marie-Therese Jonsson, Sara Söderlund och Erik Karlsson välkomnar vårdnadshavare att söka stöd vid den nyöppnade föräldrabyrån.
Marie-Therese Jonsson, Sara Söderlund och Erik Karlsson välkomnar vårdnadshavare att söka stöd vid den nyöppnade föräldrabyrån.

Nu är den nystartade Föräldrabyrån på plats i sina lokaler på Nygatan 8C i Örnsköldsvik. Föräldrabyrån, som är en gemensam satsning mellan bildningsnämnden och humanistiska nämnden, erbjuder kostnadsfritt stöd till alla föräldrar och vårdnadshavare med barn i åldrarna 6–17 år.

Föräldrabyrån har, i likhet med familjecentralen, en förebyggande inriktning.

– Vi erbjuder tidiga och förebyggande insatser. Det kan bland annat handla om att stärka föräldraförmågan, ge föräldrar kunskap om barnets rättigheter, hälsa och utveckling. Relationen mellan barn och föräldrar och föräldraförmågan är viktig för att främja barnets hälsa och utveckling. Föräldrabyrån blir ytterligare en länk i den stödjande kedjan när småbarnsåren är passerade och andra perspektiv i föräldraskapet blir aktuella, säger Jane Johansson, avdelningschef för socialt stöd.

På föräldrabyrån arbetar socionomer och psykologer tillsammans för en bred kompetens kring familjeliv och skola. De erbjuder gruppverksamhet, föreläsningar och möjlighet till enskilt stöd i föräldraskapsfrågor. Ett exempel är den kurs enligt konceptet Alla Barn i Centrum (ABC) som föräldrabyrån erbjuder i höst. Programmet, som är utvecklat av Stockholms stad, fokuserar bland annat på närvaro, att stärka relationer, hantera konflikter, minska stressen i föräldrarollen och att vara en förebild.

Barns rättigheter, jämlikhet och jämställdhet är viktiga utgångspunkter för föräldrabyråns arbete. De övergripande målen för föräldrabyråns verksamhet är att:

  • främja hälsa och jämställt föräldraskap samt förebygga ohälsa bland barn och ungdomar.
  • vägleda vårdnadshavare i sitt föräldraskap genom att erbjuda ett relevant och tillgängligt föräldraskapsstöd
  • främja skolnärvaro.

– Det är inte alltid så enkelt att vara förälder. Utifrån den erfarenhet vi har i skolan, där vi i princip möter alla föräldrar i Örnsköldsvik i olika sammanhang, vet vi att föräldrar upplever knepiga och svåra situationer där de vill ha mer stöd. Jag hoppas att föröldrabyrån kan fylla den rollen och att vi därmed skapar bättre förutsättningar för våra barn och unga, säger Maria Ingelsson, elevhälsochef.

Nyckelord

Kontakter

Jane Johansson, avdelningschef socialt stöd, välfärdsförvaltningen 0660-887 72
Maria Ingelsson, elevhälsochef, bildningsförvaltningen 0660-887 01
Marie -Therése Jonsson, föräldrastödjare vid föräldrabyrån, 073-037 52 19

Bilder

Marie-Therese Jonsson, Sara Söderlund och Erik Karlsson välkomnar vårdnadshavare att söka stöd vid den nyöppnade föräldrabyrån.
Marie-Therese Jonsson, Sara Söderlund och Erik Karlsson välkomnar vårdnadshavare att söka stöd vid den nyöppnade föräldrabyrån.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum