ECPAT

Föräldralinje ska stoppa övergrepp

Dela

Sexuell exploatering av barn har ökat explosionsartat de senaste åren och allt fler yngre barn förekommer på bilder och filmer på nätet. För att förebygga övergrepp är det viktigt att föräldrar har den kunskap som krävs och får det stöd de behöver. Så är det inte idag. ECPAT Sverige kommer därför starta en stödlinje för föräldrar. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet

– Det är föräldrars ansvar att hjälpa barn att hantera nätet säkert, men många känner stor osäkerhet kring de här frågorna. Vi ser allt fler yngre barn på avklädda bilder och filmer, ibland så unga som 5-6 år. Samtidigt vet vi att många föräldrar med barn i den åldern tycker att det är för tidigt att prata om risker på nätet, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på barnrättsorganisationen ECPAT Sverige.

En stödlinje för föräldrar och andra vuxna i barns närhet om frågor som rör sexuella övergrepp och exploatering av barn på nätet har inte funnits tidigare. Målet är att ECPATs föräldralinje med tillhörande stödmaterial ska nå minst två miljoner föräldrar och närstående vuxna, och att minst en miljon barn ska få indirekt stöd av en vuxen via projektet.

– Vi har länge sett ett behov av en särskild föräldralinje. Behovet har blivit än mer tydligt sedan rådvilla föräldrar har börjat höra av sig till vår stödlinje för barn och unga. Trygga vuxna är avgörande för att förhindra att barn utsätts för övergrepp och för att underlätta för barn att berätta om något dåligt har hänt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

ECPATs Föräldralinje är ett 3-årigt projekt som finansieras med 10,6 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Projektet är ett av de Drömprojekt som Svenska Postkodlotteriet beviljar i år. Sedan starten 2005 har Svenska Postkodlotteriet förmedlat drygt 11 miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

– Det här är en mycket efterfrågad insats. Barn har rätt till skydd och stöd och det här är ett sätt att effektivt förebygga den ökande sexuella exploateringen. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi bidra till att fylla detta behov, säger Eva Struving, MD på Svenska Postkodlotteriet.

I en undersökning som ECPAT Sverige genomförde bland föräldrar under hösten 2020 uppgav nästan 60% att det främsta skälet till att de inte pratar med sina barn om nätets risker är att barnet är för litet. Många föräldrar är också oroliga för att skrämma sina barn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
 Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT Sverige
Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT Sverige
Ladda ned bild
ECPAT Sverige
ECPAT Sverige
Ladda ned bild

Om

ECPAT
ECPAT
Sankt Göransgatan 66
112 33 Stockholm

08 - 59 89 20 00https://www.ecpat.se/

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Det gör vi på flera sätt. Vi sprider kunskap om brottsligheten och förebygger så att barn och unga inte utsätts. Vi arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete mot makthavare och vi samarbetar med myndigheter, företag och andra organisationer. Vi driver även ECPAT Hotline, en webbaserad anmälningssida, samt Ditt ECPAT, där barn och unga kan få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL.

Följ ECPAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ECPAT

ECPAT hjälper unga ta ner nakenbilder från nätet23.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanserar barnrättsorganisationen ECPAT en helt ny tjänst där den som är under 18 år kan få hjälp med nedtagning av nakenbilder som spridits på nätet: Ditt ECPAT. Här kan barn och unga också få stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp samt ta del av andras berättelser. Liknande projekt har gjorts internationellt, men genomförs nu för första gången i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum