Svea Ekonomi

Föräldrar, partner och vännerna: Så många lånar pengar av nära och kära

Dela

Skuldfria svenskar? En undersökning från bank- och finansgruppen Svea visar att endast sju procent av svenskarna lånar pengar av sina bekanta. Fyra procent av svenskarna uppger dock att de har skulder på över 10 000 kronor. Och främst är det föräldrarna som får agera långivare.

Genom mobila banker och tjänster som Swish är det idag både snabbt och enkelt att låna pengar av varandra. Men hur vanligt är det egentligen att låna av nära och kära? En undersökning från Svea visar att enbart sju procent av svenskarna har en skuld på över 500 kronor till en annan privatperson. Främst lånar vi pengar av våra föräldrar, det svarar nästan var femte svensk. Därefter är det vanligaste att låna av sin partner. Sju av tio uppger dock att de aldrig skulle låna av någon annan.

– Det är inte ovanligt att situationer uppstår i vardagen när kostnader behöver delas och kvittas mellan flera personer, till exempel i en relation eller under en resa med vännerna. För att göra det enklare att hålla reda på gemensamma utlägg har vi nu utvecklat verktyget och appen Payd där du smidigt kan dela på kostnaderna. Och även göra upp direkt i appen med Swish, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar mellan 20 och 60 år via en webbenkät deltagit i undersökningen. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

 

Bilaga

 

Har du personliga skulder idag till någon/några personer som betalat en utgift åt dig (ej lån via bank eller liknande)?

 

Totalt

Ja, 501–1 000 kronor

1 %

Ja, 1 001–2 000 kronor

0 %

Ja, 2 001–5 000 kronor

1 %

Ja, 5 001–10 000 kronor

1 %

Ja, 10 001–50 000 kronor

2 %

Ja, 50 001–100 000 kronor

1 %

Ja, 100 001–500 000 kronor

1 %

Ja, 500 001–1 000 000 kronor

0 %

Ja, över en miljon kronor

0 %

Ja, men jag vet ej summan

0 %

Nej, inga personliga skulder till någon/några personer som betalat en utgift för mig på över 500 kr

92 %

Vet ej

1 %


Vem lånar du främst pengar av?

 

Totalt

Föräldrar

18 %

Partner

8 %

Vänner

2 %

Syskon

1 %

Släktingar

1 %

Kollegor

0 %

Annan person

0 %

Ingen/lånar aldrig pengar av andra

69 %

Vet ej

0 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

 Om Svea

Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: Svenska e-handlare spår nya säljrekord i sommar8.7.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa. Åtta av tio e-handlare spår nämligen att tillväxten för deras e-butik kommer att öka i sommar. Hälften tror även att försäljningen blir bättre än förra årets försäljning under samma period. Det visar Paysons och Sveas e-handelsindikator.

Ny rapport från Svea visar: Så kommer svenskarna nätshoppa efter pandemin10.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

I takt med att näthandeln ökar blir leveransalternativen också fler. Hämta hos ombud, gratis hemleverans och upphämtning i butik är leveranssätten som varit vanligast bland svenskarna under pandemin. Men hur kommer vi vilja näthandla framöver? Över hälften uppger att leverans till ombud och gratis hemleveranser kommer vara viktiga även i framtiden. Samtidigt tycker många unga att paketboxar kommer bli viktigare framöver. Det visar en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

Ny rapport från Svea visar: Företag satsar mer på privatpersoner än företagskunder1.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Hur ser företagare på sina kunder? Och hur resonerar de kring att nå företag jämfört med privatpersoner? En rapport från bank- och finansgruppen Svea visar att hela 67 procent skulle satsa mer på marknadsföring om de sålde till privatkunder istället för företagskunder. Dessutom menar de att det är lättare att påverka och nå privatkunder jämfört med företagskunder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum