Svea Ekonomi

Föräldrar, partner och vännerna: Så många lånar pengar av nära och kära

Dela

Skuldfria svenskar? En undersökning från bank- och finansgruppen Svea visar att endast sju procent av svenskarna lånar pengar av sina bekanta. Fyra procent av svenskarna uppger dock att de har skulder på över 10 000 kronor. Och främst är det föräldrarna som får agera långivare.

Genom mobila banker och tjänster som Swish är det idag både snabbt och enkelt att låna pengar av varandra. Men hur vanligt är det egentligen att låna av nära och kära? En undersökning från Svea visar att enbart sju procent av svenskarna har en skuld på över 500 kronor till en annan privatperson. Främst lånar vi pengar av våra föräldrar, det svarar nästan var femte svensk. Därefter är det vanligaste att låna av sin partner. Sju av tio uppger dock att de aldrig skulle låna av någon annan.

– Det är inte ovanligt att situationer uppstår i vardagen när kostnader behöver delas och kvittas mellan flera personer, till exempel i en relation eller under en resa med vännerna. För att göra det enklare att hålla reda på gemensamma utlägg har vi nu utvecklat verktyget och appen Payd där du smidigt kan dela på kostnaderna. Och även göra upp direkt i appen med Swish, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar mellan 20 och 60 år via en webbenkät deltagit i undersökningen. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

 

Bilaga

 

Har du personliga skulder idag till någon/några personer som betalat en utgift åt dig (ej lån via bank eller liknande)?

 

Totalt

Ja, 501–1 000 kronor

1 %

Ja, 1 001–2 000 kronor

0 %

Ja, 2 001–5 000 kronor

1 %

Ja, 5 001–10 000 kronor

1 %

Ja, 10 001–50 000 kronor

2 %

Ja, 50 001–100 000 kronor

1 %

Ja, 100 001–500 000 kronor

1 %

Ja, 500 001–1 000 000 kronor

0 %

Ja, över en miljon kronor

0 %

Ja, men jag vet ej summan

0 %

Nej, inga personliga skulder till någon/några personer som betalat en utgift för mig på över 500 kr

92 %

Vet ej

1 %


Vem lånar du främst pengar av?

 

Totalt

Föräldrar

18 %

Partner

8 %

Vänner

2 %

Syskon

1 %

Släktingar

1 %

Kollegor

0 %

Annan person

0 %

Ingen/lånar aldrig pengar av andra

69 %

Vet ej

0 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

 Om Svea

Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Dyrt, saknad kompetens och ogynnsamt: Detta stoppar svenska företag från ny teknik29.3.2021 07:33:00 CEST | Pressmeddelande

AI, VR, AR och externa digitala marknadsplatser, verktygen och plattformarna blir allt mer närvarande i konsumenters liv. Men är de nya teknikerna en del av företagens vardag? En ny rapport från Svea visar att en klar majoritet är positiva till teknik som AI och dess inverkan på försäljningen. Men samtidigt stoppas de av att rätt kompetens saknas och att det är för dyrt.

Spelexperten väljer Svea för att möta kundernas behov22.3.2021 07:33:00 CET | Pressmeddelande

Spelexpertens affärsidé har skördat framgångar samtidigt som allt fler röster höjs om att barn, ungdomar – och vuxna spenderar mer tid framför skärmen istället för att umgås. Nu gör den digitala spelbutiken det lättare för spelsugna svenskar att lägga vantarna på sitt favoritspel. Genom ett nytt samarbete med Svea blir det nämligen smidigare att klicka hem sällskapsspel från Spelexpertens webbutik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum