BråBrå

Föräldrar viktiga för att förebygga brott och minska våldsamt beteende

Dela

Forskning om sambandet mellan biologi och tidiga sociala faktorer och dess påverkan på framtida brottslighet och våldsamt beteende, har bidragit till att professor Richard E. Tremblay, tilldelas the Stockholm Prize in Criminology. På tisdag den 20 juni delas priset ut av HKH Drottning Silvia. Årets prissumma uppgår till 1 miljon kronor.

I sin motivering har juryn valt att lyfta fram bland annat dessa punkter från professor Tremblays forskning

  • Att kulmen för våldsamt beteende är vid 3 års ålder och inte vid 18-20 år.
  • Indikatorer på tidigt och återkommande våld är epigenetiska såväl som genetiska, vilket innebär att de kan påverkas och bör inte accepteras som oundvikliga.
  • Med hjälp av en lista på indikatorer gjordes ett urval av barn i åldrarna 7 till 9 år, i behov av intensivt stöd. Det extra stödet resulterade i en 34-procentig minskning i kriminellt beteende vid 24 års ålder, jämfört med barn med samma indikatorer på problem som inte fick det extra stödet.

– Richard Tremblay belönas för sin forskning om orsaker till att vissa barn löper betydligt större risk än genomsnittet att utvecklas till grova våldsbrottslingar. Tremblays forskning har starkt bidragit till utveckling av effektiva metoder för att förebygga våld och annan grov brottslighet, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och en av två ordförande i prisjuryn.

Internationellt kriminologisymposium
Priset delas ut i samband med the Stockholm Criminology Symposium, som arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet (Brå), nu för tolfte gången. Det är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser, som under tre dagar samlar cirka 500 forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen, och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson inleder symposiet med en paneldiskussion tillsammans med årets pristagare. Därefter följer tre dagar med sessioner inom olika ämnen, till exempel hedersvåld; terrorism; brott bland barn och unga; tidiga insatser för att motverka brottslighet senare i livet; polisforskning; våld i nära relationer samt mycket mer.

Prisutdelning och pristagarföreläsning
The Stockholm Prize in Criminology anses vara ett av världens främsta priser i kriminologi. Priset delas ut HKH Drottning Silvia, vid en ceremoni i Stockholms stadshus, den 20 juni klockan 18.30. Pristagaren håller sin föreläsning under symposiet på Norra Latin, även det den 20 juni, klockan 13.30–14.30.

Tid för symposiet:måndag 19 juni–onsdag 21 juni, start måndag kl 9.15 övriga dagar kl 9.00.

Plats för symposiet:Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.

För mer information: Sara Jilmstad, Brå, 072-99 58 489; Jerzy Sarnecki, 0703-72 78 39.

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Trakasserier och hot mot elitidrotten13.3.2018 10:15Pressmeddelande

Elitidrotten drabbas av trakasserier och hot, som syftar till att påverka de utsattas handlingar och beslut. I vissa idrottsföreningar händer det att medlemmar försöker att åsidosätta föreningsdemokratin, genom att skrämma andra i syfte att påverka hur dessa röstar på årsmöten. Ideella föreningar löper dessutom risk att utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Ungdomar i rika stadsdelar misstänks sällan för narkotikabruk7.3.2018 08:30Pressmeddelande

I rikare stadsdelar i Stockholm misstänks ungdomar mer sällan för narkotikabruk än i områden med lägre medelinkomst, trots att de rapporterar högre narkotikakonsumtion. Det är också sex gånger vanligare att pojkar misstänks för eget bruk av narkotika jämfört med flickor, fast den självrapporterade konsumtionen inte skiljer sig så mycket åt. Det visar en kortanalys som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum