Akademiska sjukhuset

Föräldrautbildningar har halverat väntetiden till logoped för barn med språkstörning

Dela
Tack vare en satsning på fem nya föräldrautbildningar 2019 har länslogopedin vid Akademiska sjukhuset ökat tillgängligheten för barn i åldern 0-6 år med språkstörning. Väntetiden från remiss till första kontakt med logoped har halverats och nu permanentas det nya arbetssättet vilket uppmärksammas i samband med europeiska logopeddagen 6 mars.
Föräldrautbildningar har halverat väntetiden till logoped för barn med språkstörning. Det nya arbetssättet infördes på försök under 2019 och blir nu en permanent del av möjliga interventioner för barn.
Föräldrautbildningar har halverat väntetiden till logoped för barn med språkstörning. Det nya arbetssättet infördes på försök under 2019 och blir nu en permanent del av möjliga interventioner för barn.

– Främsta syftet med föräldrautbildningarna är att stärka föräldrar i att vara goda kommunikationspartners och språkmodeller för sina barn. Det nya arbetssättet innebär att vi kan möta flera barns föräldrar samtidigt vilket har frigjort tid för nybesök och individuell behandling. Tiden från remiss till första kontakt med logoped har halverats, säger Jenny Wennerberg logoped inom centrala barnhälsovården och Länslogopedin vid Akademiska sjukhuset.

I fjol inleddes ett utvecklingsarbete inom länslogopedin för att säkerställa god och jämlik vård för barn med språkstörning i regionen. Under ledning av logoped Maja Scheutz utarbetades och genomfördes fem nya föräldrautbildningar.

– Responsen har varit väldigt positiv. Vår utvärdering visar att både föräldrar och barn har nytta av utbildningarna, så vi kommer att fortsätta. De blir en permanent del av möjliga interventioner för barn med språkstörning. Idag är väntetiden cirka sex månader till en första logopedkontakt, men vi hoppas kunna minska väntelistan betydligt under året, säger Jenny Wennerberg.

Nästan vart tionde barn i förskoleåldern har svårigheter med språk, tal och kommunikation som uppfyller diagnosen språkstörning, Developmental Language Disorder (DLD). Barn med språkstörning kan ha svårigheter i kommunikationen, nedsatt språkförståelse och/eller uttrycksförmåga vilket innebär svårigheter att ta till sig och förstå muntlig information och/eller ha svårigheter att uttrycka sig.

Barnlogopederna på logopedmottagningarna i Region Uppsala träffar föräldrar och barn i åldrarna 0-6 år med svårigheter inom språk, tal och kommunikation. Till länslogopedin remitteras mellan 700-800 barn per år med frågeställningar om språk, tal och kommunikation.

För barn upp till sex år är handledning till barnets nätverk i grupp eller individuellt den vanligaste behandlingen. I utbildningarna får föräldrar kunskap om hur man bäst kan stötta sitt barn i kommunikations- språk- och talutvecklingen.


FAKTA: Föräldrautbildningar inom Länslogopedin

  • De nya föräldrautbildningarna har olika innehåll med fokus på områden som är vanliga för barn med språkstörning: t ex språkförståelse, ordförråd och förmåga att berätta eller forma meningar. De innehåller teori, praktiska övningar, diskussioner och hemuppgifter.
  • Utbildningarna heter Läs för språket, Föräldrautbildning språk, Introduktion i Alternativ och kompletterande kommunikation för föräldrar samt Föräldrautbildning fonologi, där även barn är med vid vissa tillfällen och övar fonologisk förmåga i grupp vilket innebär lyssningsövningar och uttalsövningar.
  • Sedan tidigare finns följande föräldrautbildningar: AKKtiv KOMiGÅNG och KOMiTID. Den sistnämnda är ett samarbete mellan Länslogopedin, barnhälsovården och barnhabiliteringen och är kopplad till forskning vid Uppsala universitet, ledd av Anna Fäldt, speciallogoped och doktorand, om tidig upptäckt och tidiga insatser för barn med kommunikationssvårigheter i åldern 0-2,5 år.


För mer information/intervju, kontakta:

Jenny Wennerberg, logoped inom centrala barnhälsovården och Länslogopedin vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 69 97, e-post: jenny.wennerberg@akademiska.se

Marianne Hultman, avdelningschef Länslogopedin, Akademiska sjukhuset, tel: 076-721 85 88, e-post. Marianne.Hultman@akademiska.se

Maja Scheutz, logoped länslogopedin, e-post: maja.scheutz@akademiska.se

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Föräldrautbildningar har halverat väntetiden till logoped för barn med språkstörning. Det nya arbetssättet infördes på försök under 2019 och blir nu en permanent del av möjliga interventioner för barn.
Föräldrautbildningar har halverat väntetiden till logoped för barn med språkstörning. Det nya arbetssättet infördes på försök under 2019 och blir nu en permanent del av möjliga interventioner för barn.
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye