Trafikverket

Förändrad trängselskatt i Stockholm från och med den 1 januari 2020

Dela
Trängselskatten utökas för att förbättra framkomligheten i Stockholm. Riksdagen tog beslutet under 2018 efter förhandling med regionala parter, såsom berörda kommuner och Region Stockholm.
Betalstation vid utfart Liljeholmsbron. Foto: Transportstyrelsen
Betalstation vid utfart Liljeholmsbron. Foto: Transportstyrelsen

Stockholms län växer med 35 000–40 000 invånare varje år, vilket också innebär fler resenärer och längre köer. Trängselskatten är till för vi ska kunna utnyttja vägnätet effektivt – den ser till att trafikvolymerna inte överstiger vägnätets kapacitet.

- Trängselskatten är ett styrmedel som gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, till exempel genom att ändra tidpunkt för resan, färdmedel, eller målpunkt. En ny betalperiod på morgonen införs, eftersom trängseln börjar allt tidigare på dagen, säger Jonas Eliasson, måldirektör för tillgänglighet på Trafikverket.

Förändringen innebär en utökning i tid, höjning av vissa belopp samt en uppdelning i hög- och lågsäsong:

- Skatteperioden tidigareläggs med en halvtimme på morgonen, det vill säga att trängselskatt även tas ut på morgonen klockan 6.00–6.29.

- Trängselskatt tas också ut de fem första vardagarna i juli samt dag före vissa helgdagar.

- Trängselskatten delas in i hög- och lågsäsong, med högre belopp för rusningstimmarna på morgnar och eftermiddagar under högsäsong.

- Den sammanlagda skatten per dygn och bil blir högst 135 kronor under högsäsong.

- Man kan ta del av de nya beloppen och tiderna på Transportstyrelsens webbplats. Du kan även logga in i vår e-tjänst eller vår app Mina fordon och se vilka passager som har registrerats på ditt fordon, säger Jan Palmqvist, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Skatteintäkterna från trängselskatten bidrar till finansiering av infrastrukturprojekt så att Stockholm blir framkomligt även i framtiden. Det gör det möjligt för Stockholm att fortsätta växa.

Läs mer om förändringen av trängselskatten på transportstyrelsen.se och trafikverket.se

Kontakter

Thomas Pihl, kommunikatör Trafikverket, 010-123 85 50
thomas.a.pihl@trafikverket.se


Transportstyrelsens presstjänst, 010-495 43 00
press@transportstyrelsen.se


Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Betalstation vid utfart Liljeholmsbron. Foto: Transportstyrelsen
Betalstation vid utfart Liljeholmsbron. Foto: Transportstyrelsen
Ladda ned bild
Jonas Eliasson, Foto: Trafikverket
Jonas Eliasson, Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye