Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Förbättra förlossningsvården

Dela

Västra Götalandsregionen är mitt i en kris, där barnmorskor flyr våra verksamheter och förlossningsvården är kraftigt eftersatt. Vänsterpartiet har idag lagt ett förslag på en rad åtgärder som efterfrågas av personalen, för att förbättra deras arbetsmiljö. – Utan hållbara arbetsvillkor kan vi aldrig locka tillräckligt med barnmorskor till förlossningsvården och utan fler barnmorskor kan vi aldrig skapa en hög vårdkvalitet, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd i Västra Götaland.

Sjukhuskorridor
Sjukhuskorridor

Regionstyrelsen har föreslagit 133 miljoner kronor i en lönesatsning som ska gälla från maj i år, riktat till sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i dygnet-runt-vården.

Vänsterpartiet tycker inte att det räcker. Lönenivån är viktig, men det problem som främst pekas ut av barnmorskorna är att de inte har tid och möjlighet att arbeta med hög vårdkvalitet. Vi har träffat personal i dessa verksamheter runt om i hela regionen, och vill utifrån deras önskemål se följande förbättringar i förlossningsvården:

  • Differentierad vård
  • Kontinuitet i vårdkedjan
  • En barnmorska per förlossning
  • Arbetstidsmodeller
  • Administrativt stöd
  • Fler barnmorskor på ledande befattningar
  • Fler platser för betald fortbildning
  • Även BB- och mödravården måste garanteras

På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte under onsdagen föreslår Vänsterpartiet en satsning på förlossningsvården på 75 miljoner 2022. Pengarna ska användas för att utveckla förlossningsvården i enlighet med punkterna.

– Vi konstaterar att förlossningsvården, men även mödravården, är inne i ett ansträngt läge. Det krävs alltså ett långsiktigt arbete och inriktning av förlossningsvården där vi utnyttjar och lyssnar på barnmorskeprofessionens kunskaper, säger Carina Örgård (v), regionråd i Västra Götaland. – Det här handlar inte bara om att anställa fler barnmorskor, det handlar om förändrade arbetssätt.

Carina Örgård (v), regionråd

Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sjukhuskorridor
Sjukhuskorridor
Ladda ned bild
Louise Jeppsson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Louise Jeppsson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild
Carina Örgård, regionråd och gruppledare, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Carina Örgård, regionråd och gruppledare, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologiskt grund. Vi bedriver en konstruktiv oppositionspolitik i Västra Götalandsregionen, och vill se ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa. Sveriges välfärd ska vara till för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Satsa på förlossningsvården29.4.2022 10:05:07 CEST | Pressmeddelande

Förlossningsvården är kraftigt eftersatt i Västra Götaland och personalen flyr regionen som arbetsgivare. På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april lade Vänsterpartiet därför ett förslag på åtgärder som efterfrågas av personalen. Detta för att bygga upp en bra arbetsmiljö från grunden. – En långsiktigt bra personalpolitik hade kunnat förhindra den här krisen för länge sedan, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd i Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum