Förbereda bilen bästa sättet att slippa problem på semestern

Dela

Den som ska ut och köra bil i sommar har mycket att tjäna på att förbereda bilen. För att slippa till exempel motorproblem eller punktering finns några enkla saker du kan göra inför resan för att bilen ska klara sig så bra som möjligt, oavsett om du har en nyare eller äldre bil.

För det första är det viktigt att bilen servats, så att alla delar har kontrollerats och slitdelar bytts ut i tid, innan följdfel kan sätta stopp för en resa.

– Förebyggande underhåll är det bästa sättet att slippa oförutsedda fel samtidigt som det är en kostnadseffektiv åtgärd, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

På bilservicen byts inte bara motorolja. Bilens olika delar kontrolleras och filter byts ut, bland annat till motorn och bilens kupé. Förutom bilservicen finns en del man kan göra själv för att klara sig så bra som möjligt på resan.

– Se till att däcken är i bra skick, har tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck. Läs noga i bilens manual, ofta ska det vara lite högre lufttryck vid full last. Tillsammans med en servad bil och att köra snålt kan bra däck bidra till att sänka bränsleförbrukningen, då blir både kostnaderna och utsläppen lägre.

Att ha fräscha torkarblad och fylla på spolarvätska är också helt nödvändigt inför en längre resa. En bra tumregel under själva resan är att tvätta vindrutan på macken vid varje tankning.

Även andra system på bilen kan behöva service ibland. Blåser AC:n inte lika kallt som tidigare? Genom att kontrollera och vid behov fylla upp bilens AC-system kan det gå att undvika kostsamma reparationer om AC-systemet töms helt på kylmedel och går sönder.

En annan sak att se över är försäkringen. Om något oförutsett händer kanske det kan vara bra att ha skydd mot extra kostnader som kan uppstå om bilen blir stående på verkstad, som att få en hyrbil under tiden och kunna fortsätta sin semester. Skydd för att klara sig hem brukar ingå i de olika assistansförsäkrings-erbjudanden som går att teckna, då ingår ofta hyrbil i två–tre dagar och, om det behövs, hotell.

– Det är också bra att se över försäkringen om man ska låna ut bilen till yngre förare, många bolag har en gräns på 24 år i villkoren om inget annat avtalats om, säger Carl-Erik Stjernvall.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Sämre vägar när priserna stiger13.7.2022 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sämre vägar och sänkta hastigheter är att vänta för bilister på många håll i landet. Inflation och handelshinder i spåren av kriget i Ukraina gör att många planerade infrastrukturinvesteringar får ställas in eller skjutas på framtiden. Vägtrafiken påverkas särskilt av det rusande priset på bitumen, en insatsvara vid produktionen av asfalt. Trafikverket larmar nu om att viktiga underhållsåtgärder får skjutas på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum