Biometria

Förbud för fastvolym via toppformtalsmatriser från 1 aug 2023

Dela
Skogsstyrelsen, tillsynsmyndighet för virkesmätningslagen, har utfärdat ett förbud från 1 augusti 2023 för ersättningsgrundande volymbestämning där toppformtalsmatriser ingår. Datumet är satt i enlighet med Biometrias beslutade tidplan för utfasning.
Ingela Ekebro, vd Biometria. Foto: Jonas Clefström
Ingela Ekebro, vd Biometria. Foto: Jonas Clefström

− Vi ser positivt på Skogsstyrelsens beslut och kommer nu i samverkan med mätramsleverantörer och mätplatsägare verka för att alla mätplatser ska klara det nya lagkravet innan förbudet träder i kraft. För att tidplanen för utfasningen ska hålla behöver mätplatsägare ha beställt uppgradering av funktionalitet eller ny mätram senast 31 december 2022, säger Ingela Ekebro, vd för Biometria.

Sågbara sortiment handlas i måttslagen fastvolym under bark (stockens hela volym, m3fub) eller toppmätt volym (toppcylindervolymen, m3to). Vid stockmätning av fastvolym i mätramar mäts ofta endast längd och toppdiameter varefter fastvolymen beräknas med hjälp av toppformtalsmatriser (matrisfub). Matriserna ger, sett över större virkesmängder, inga systematiska fel men enskilda partier har visat sig kunna avvika så att virkesmätningslagens krav inte klaras. Biometria har därför under ett par år arbetat tillsammans med mätramsleverantörer och mätplatsägare för att kunna fasa ut toppformtalsmatriserna och ersätta dem med topprotmätning i mätramarna (mätramsfub).

− Våra tester visar att i princip alla mätramar som finns på de svenska sågverken nu kan klara det nya sättet att mäta. Arbetet som skulle ha varit klart i år har försenats på grund av pandemin med påföljande komponentbrist och de restriktioner som funnits ute hos mätplatsägare. Nu behöver vi ta gemensamt ansvar mellan Biometria, mätplatsägare och mätramsleverantörer och tillse att vi följer den reviderade tidplanen och gör de åtgärder som krävs för att fasa ut matrisfub senast 31 juli 2023, säger Ingela Ekebro.

Även mätning som avser tillägg och avdrag till grundprislistan igår i den ersättningsgrundande volymbestämningen.

Kontakter

Bilder

Ingela Ekebro, vd Biometria. Foto: Jonas Clefström
Ingela Ekebro, vd Biometria. Foto: Jonas Clefström
Ladda ned bild

Om

Biometria
Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla parter kan vara trygga i sina virkesaffärer. Vårt uppdrag är att med virkesmätningen som grund kvalitetssäkra skogsnäringens affärer och möjliggöra en datadriven och hållbar utveckling. Vi samverkar med både forskningsinstitut och universitet. Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala.

www.biometria.se 

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum