Svenska Basketbollförbundet

Förbundskapten Bosnic inför kvällens VM-kval

Dela

Det är full aktivitet när det svenska herrlandslaget förbereder sig för VM-kval på Hovet. På kort tid måste förbundskapten Vedran Bosnic få allt att stämma när Sverige tar emot gruppettan Turkiet ikväll kl 19:00. 8000 åskådare och svenskt publikrekord för landslagsbasket väntas sättas.

Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Foto: Sofia Andersson M&F Foto

Det är långa dagar för förbundskaptenen i svenska basketlandslaget. Möten, träningar och fler möten. Det andra fönstret i herrarnas VM-kval är här och under uppsamlingen inför de två matcherna gäller det att maxa den lilla tid som finns för att förbereda landslaget. Mat och sömn är lyxvaror. Ikväll väntar en av världens bästa basketnationer, Turkiet. På Hovet väntar också 8000 fans varav cirka hälften kommer att heja på Turkiet, hälften på Sverige. Det kommer att bli en mäktig inramning.

Turkiet kommer med ett oerhört starkt lag. Ali Mohammed (tidigare Bobby Dixon) och Melih Mahmutoglu, som till vardags är nyckelpjäser i Euroleaguemästarna Fenerbahce, ställer upp för turkiska landslaget istället för att representera sitt klubblag i Euroleague. 

– Det visar hur viktig de tycker att den här matchen är, säger coach Bosnic.

Efter kvalets två inledande matcher i november är Turkiet obesegrade och ensam gruppetta. Det är ett lag utan några riktiga svagheter, starka både under korgen och från trepoängslinjen, med en mix av veteraner och unga talanger.

– De har tio eller elva spelare som spelar på högsta nivå i Europa. Vi möter förmodligen det bästa laget i gruppen, säger coach Bosnic.

Men Sverige kommer också förstärkta till landskampen. Både Alexander Lindqvist, Marcus Eriksson och Simon Birgander missade första omgången. Alla tre kommer vara ombytta och redo att spela mot Turkiet.

– Alex har inte spelat på sex månader, men han kommer hjälpa oss. Marcus är i toppform, säger coach Bosnic.

Även om Sverige slår ur underläge är förbundskaptenen hoppfull. Om de blågula kan spela med glöd i försvaret som i sin tur kan ge några enkla poäng framåt så finns det en vägkarta som leder till svensk vinst. Att slåss om returerna kommer också bli viktigt, för att se till att turkarna inte får fler bollinnehav.

Allt jobb kommer kräva massor av energi, men när den börjar tryta tror coach Bosnic att det fullsatta Hovet kan göra skillnad och ge ett lyft när Sverige behöver det som mest. Både spelare och coacher känner av den laddning och förväntan som ligger i luften inför en match av den här storleken.

– Vi tror det kommer bli häftigt, säger coach Bosnic. Det här laget, med den yngre generationen som är på väg in, förtjänar verkligen en sån här match, särskilt efter i somras när vi tog oss vidare från förkvalet.

Vedran Bosnic är känd som en av basketens mer livliga coacher på sidlinjen. Om du inte ser honom viftandes i ögonvrån så hör du honom när han med all kraft i rösten försöker dirigera sina spelare. Omringad av högljudda basketfans kommer han troligen testa sin maxkapacitet på både lungor och stämband, men Vedran försöker se det från den ljusa sidan:

– Att vi har fans som kommer och stöttar oss, det är något positivt. Men visst, det kommer bli tufft. Troligen kommer jag inte prata så hemskt mycket efter matchen. Jag och coachstaben kommer försöka hjälpa dem med att fokusera på vad som är viktigt just då i matchen, men våra point guards kan själv kalla ut spel på golvet.

Klockan blir 11:45 och våra tio minuter är slut. Vedran Bosnic måste vidare; det är dags för nästa möte. Mer scouting, mer planering och mer taktik väntar. För Vedran Bosnic är en sak helt klar: Sverige och de svenska fansen har dukat upp för en basketfest på Hovet, och han tänker inte göra dem besvikna. 

Sverige-Turkiet kl 19:00

Matchen sänds på TV10 och Viaplay

 

Länk till FIBA World Cup hemsida med statistik och mycket mer:

http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/european-qualifiers

Pressansvarig SBBF:

Robin Svensson

robin.svensson@basket.se

Kontakter

Bilder

Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Prins Daniel beskyddare av Svenska Basketbollförbundet12.7.2019 11:55:20 CESTPressmeddelande

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel är numera beskyddare för Svenska Basketbollförbundet. – Det är en ära och vi är självklart mycket glada över att Prins Daniel vill engagera sig för basketen i Sverige, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. Beskyddarskapet löper över tre år och innebär att Prins Daniel på olika sätt främjar Svenska Basketbollförbundets verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum