Svenska Ishockeyförbundet

Förbundsstyrelsen: Uppmanar till spel i Hockeyettan och inleder juridisk utredning efter RF-möte

Dela

I tisdagskväll träffade Svenska Ishockeyförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson med stab för att klara ut ett antal frågor kring Riksidrottsnämndens beslut och RF-styrelsens agerande med anledning av läget i Hockeyettan.

För Svenska Ishockeyförbundet har mötet med RF varit en viktig del i möjligheten att fatta beslut i rådande läge. RF-styrelsens tidigare besked att de kan komma att påkalla ändring av SIF:s tävlingsbestämmelse om ligamedlemskap har skapat stor osäkerhet och därmed försvårat SIF:s möjlighet att fatta nödvändiga beslut. RF meddelade vid mötet att de inte påkallar ändring av den aktuella tävlingsbestämmelsen.

- Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas. Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey. Med det sagt finns det många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Mot bakgrund av det som framkom vid mötet med RF och kopplat till den rådande situationen i Hockeyettan, har Svenska Ishockeyförbundets styrelse fattat följande beslut:

  • SIF:s styrelse uppmanar alla klubbar att spela samtliga matcher enligt det fastställda spelprogrammet för Hockeyettan.

  • Enligt förbundets tävlingsbestämmelse § 5:11, kan tävlingsnämnden fastställa resultatet 5–0 och/eller besluta om andra åtgärder om förening uteblir från match. SIF:s styrelse har rekommenderat tävlingsnämnden att besluta om resultatet 5–0 i Hockeyettan om förening från och med nu uteblir från match med anledning av den här frågan. Tävlingsnämnden fattar beslut om de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu. Beslutet fattas av tävlingsnämnden i nästa vecka och meddelas senast den 28 oktober.

  • SIF initierar en extern juridisk utredning gällande kravet på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå med anledning av Riksidrottsnämndens beslut att ogiltigförklara tävlingsbestämmelsen. RIN:s beslut baserades på bland annat den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt allmänna avtalsrättsliga principer. SIF fick inte möjlighet att yttra sig innan beslutet fattades.

  • Under tiden den juridiska utredningen pågår, beviljas Boden Hockey och Karlskrona HK ett tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher (under förutsättning att klubben inte har ett gällande upplåtelseavtal med ligaorganisationen Hockeyettan). Det tillfälliga sändningstillståndet gäller till den 31 december 2021.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ligamodellen – grunden för avslag på Bodens dispensansökan23.11.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Ligamodellen är och har varit en viktig och avgörande del för svensk ishockeys utveckling och kommersiella tillväxt. Det är en modell som stärker de enskilda klubbarna inom respektive liga, men även hela den samlade ishockeyn. Boden Hockey har sökt om dispens från ett krav i ligamodellen, att tillhöra ligaorganisationen Hockeyettan. En enig förbundsstyrelse har beslutat att avslå Bodens dispensansökan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum