Örnsköldsviks Kommun

Fordon på is kräver tjocka och stabila isar

Dela

Påskhelgen närmar sig och många tar skotern eller 4-hjulingen ut i naturen över de isar som fortfarande ligger. Isarna längst i norr och mot fjällvärlden är fortfarande mycket stabila men försämras ändå snabbt i vårsolen och mildvädret. Isens struktur luckras förr eller senare upp och även en tjock is kan snabbt kollapsa. Särskild varning gäller för isarna längs kusten och på strömmande vattendrag.

Vid kallt väder och kärnis gäller regeln att isen på en liten yta tål en last som är tjockleken gånger tjockleken i cm gånger fem, det vill säga en 10 cm tjock is tål en last på 500 kg. Vid mildväder i säsongens slut krävs dock betydligt tjockare is än vad den regeln anger. En fyrhjulsmotorcykel väger ca 500 kg och en skoter ca 250 kg. Den som är minsta osäker på om isen kan bära fordonet ska inte köra ut på den.

Issäkerhetsrådet rekommenderar isdubbar, livlina, ispik och flytoverall vid all färd med fordon på is, undantaget trafikverkets öppna isvägar. Rekommendationen är också att ha mobiltelefonen vattentätt förvarad för att kunna nå undsättning om något skulle hända.

Issäkerhetsråd
Örnsköldsviks kommun är med i ett nystartat projekt kring issäkerhet tillsammans med Stockholms stad och en rad föreningar som Friluftsfrämjandet, Sjöräddningssällskapet, Storfiskarna och Nolaskogs skoterklubb. Ett lokalt issäkerhetsråd, liksom det centrala issäkerhetsrådet, syftar till att verka för tryggare vistelse på isar, öka kunskapen om is och dess möjligheter hos allmänheten och hålla nere antalet isolyckor.


Kontakt: 
Patrik Karlin, fritidskonsulent, Örnsköldsviks kommun, tfn 0660-785 95
Nolaskogs Skoterklubb, tfn 0660-54368
Anders Tysk, projektledare Issäkerhetsrådet (centralt), 070-514 01 80 

Kontakter

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum